Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πολιτισμός ως θεραπεία των ψυχικών νόσων

Δόσεις πολιτισμού «χορήγησε», σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς της, στη διάρκεια της πανδημίας Covid -19, η Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ (νοσοκομείο Παπαγεωργίου), με μία σειρά δράσεων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης.

Στους στόχους της κλινικής είναι η συνέχιση αυτών των δράσεων από τον προσεχή Μάρτιο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία» του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), όπως εξηγεί στην ΕΡΤ3 ο διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Ιωάννης Διακογιάννης.

Η πολιτιστική συνταγογράφηση είναι ένα είδος παρέμβασης, η οποία ενθαρρύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους, μέσω της ενασχόλησης με τις τέχνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτιστική συνταγογράφηση ως προσθήκη στη συνήθη θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες.

«Τα τελευταία χρόνια, ο πολιτισμός και η τέχνη έρχονται να συμβάλουν θεραπευτικά σε διαταραχές της ψυχικής και σωματικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πολιτιστικής συνταγογράφησης. Όταν, δηλαδή, ο πολιτισμός συμβάλλει στη θεραπευτική διαδικασία, μέσω της συμμετοχής σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως επισκέψεις και ειδικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θέατρα κ.λπ.» επισημαίνει ο κ. Διακογιάννης.

Ρεπορτάζ Φ. Βαρβάρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More