Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σολτς επισκέπτεται Ισραήλ και Αίγυπτο – Συνάντηση και με Ιορδανό μονάρχη Χουσεΐν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Ισραήλ. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση και εισβολή της Χαμάς. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσοκ χαρακτήρισε την επίσκεψη Σολτς σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης στο Ισραήλ.

Πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο ο Όλαφ Σολτς υποδέχτηκε το πρωί στην Καγκελαρία τον βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς. Μετά τις συνομιλίες του με την ηγεσία του Ισραήλ, ο γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αίγυπτο. Στο πρόγραμμα του γερμανού καγκελάριου είναι συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ισραήλ Χέρτσοκ, τον πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίζι.

Η επίσκεψη Σολτς θεωρείται αποτελεί έμπρακτο μήνυμα αλληλεγγύης της Γερμανίας στο Ισραήλ, η οποία εκφράστηκε και με ψήφισμα των τριών κυβερνητικών κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή ομόφωνα από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Τόσο ο καγκελάριος Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, υποσχέθηκαν στο Ισραήλ κάθε δυνατή βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα, από το στρατιωτικό μέχρι το ψυχολογικό επίπεδο.

Στις συνομιλίες του καγκελάριου σε Ισραήλ και Αίγυπτο σημαντικό θέμα είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, οι οποίοι ανέρχονται σύμφωνα με τη Χαμάς στους 200-250. Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον οχτώ γερμανοί υπήκοοι.

Θέμα των συνομιλιών θα είναι επίσης η ανθρωπιστική βοήθεια για τους άμαχους παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στόχος των προσπαθειών που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν διάδρομοι και χώροι ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους στην ίδια Γάζα.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More