Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

Με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα», ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους, που εντείνονται τελευταία.

Η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη συνάντησε στην Κομοτηνή την Κασσιανή Μαδεμλή, ψυχολόγο από την  Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος. Η Εταιρεία ανακήρυξε το 2022 έτος νεότητας και ξεκίνησε μια καμπάνια με ένα βίντεο προωθώντας το μήνυμα “Όλα τα συναισθήματα είναι ΟΚ”. Πρωταγωνιστές του βίντεο είναι τα γνωστά emoji, που χρησιμοποιούνται από τους νέους καθημερινά κατά την επικοινωνία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Μέσω αυτών μια ποικιλία συναισθημάτων που εκφράζονται με εικόνες μπορούν να αποκτήσουν φωνή και να φέρουν τους νέους ανθρώπους πιο κοντά στην οικογένεια και σε εκείνους που μπορούν να τείνουν χείρα βοηθείας σε κάθε δύσκολη περίσταση.

Η κ. Μαδεμλή εξηγεί ότι το παιδί, αλλά και η ίδια η οικογένεια χρειάζονται την στήριξη των ειδικών για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αυξάνονται τελευταία και αφορούν την παιδική κακοποίηση, που μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική και λεκτική.

«Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα και πρέπει να βρούμε τρόπους να τα διαχειριζόμαστε». Ένα θέμα ταμπού που όμως αφορά πολλούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε περισσότερο από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί. Η αυτοκτονία είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών. Άτομα με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας πεθαίνουν πρόωρα – έως και δύο δεκαετίες νωρίτερα – λόγω σωματικών καταστάσεων που μπορούν να προληφθούν.

Πολυάριθμοι παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική υγεία, το υγιές περιβάλλον, την ασφάλεια και την ασφάλεια, τη μάθηση και την κοινωνική σύνδεση καθώς και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, καθορίζουν και την ψυχική υγεία καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής. Η βελτιστοποίηση αυτών των καθοριστικών παραγόντων όχι μόνο βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, αλλά δημιουργεί θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ευημερία και βοηθούν στην πρόοδο της κοινωνίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More