Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρβοϊός: Γιατί συνδέθηκε με τον θάνατο παιδιού 3,5 ετών – Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Tα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό (Parvovirus B 19) ωστόσο ανησυχία επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα μετά την έξαρση κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό με κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, να καταλήγει στις αρχές Απριλίου από οξεία μυοκαρδίτιδα. η οποία προκαλεί αιφνίδιο θάνατο κυρίως σε αθλητές όταν δεν έχει διαγνωστεί. Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή από παρβοϊούς, όπως και εντεροϊούς, ή Coxsackie B.

Δεν υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό.

Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:

Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα

Αίμα ή προϊόντα αίματος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.

Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.

Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία

Στη Γαλλία, αναρτήσεις μιλούσαν για πανδημία με πέντε περιστατικά μέσα στον Απρίλιο

#Var
Une épidémie d’infections à Parvovirus B19https://t.co/54V9u898mG@CHToulonLaSeyne pic.twitter.com/PSif21TJg5

— TV83.info (@TV83info) April 27, 2024

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:

Πυρετό

Πονοκέφαλο

Βήχα

Πονόλαιμο

Πόνο στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι συχνότερα συμπτώματα στους ενήλικες και ειδικά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Erythema infectiosum is caused by acute infection with human parvovirus B19. In children, it causes mild constitutional symptoms and a blotchy or maculopapular rash beginning on the cheeks and spreading primarily to exposed extremities. Learn more: https://t.co/bEexUU8d85 pic.twitter.com/WMBQ1oHRmW

— MSD Manual Pro (@MSDManualPro) May 14, 2024

Πιθανές επιπλοκές

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για όσους πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα.

Πηγή: CDC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More