Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πεκίνο: Ο Σάντσεθ υπερασπίζεται ενώπιον του Σι τη θέση του Ζελένσκι και της ΕΕ για την ειρήνη

Από το Πεκίνο, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί  με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπινγκ αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες της ισπανικής κυβέρνησης με την επίσημη επίσκεψη που ήταν καταρχάς η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κίνας Ισπανίας που εφέτος κλείνουν 50 χρόνια, η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ και Κίνας και τέλος οι διεθνείς προκλήσεις και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Σάντσεθ ευχαρίστησε την Κίνα για την «προσπάθειά της» να τοποθετηθεί για θέματα όπως η απόρριψη της χρήσης πυρηνικών όπλων και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Επίσης υπερασπίστηκε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι ενώπιον του Σι και τον κάλεσε σε διάλογο για να σταματήσει “ένας παράνομος πόλεμος” επιβεβαιώνοντας τη θέση του που δεν ήταν άλλη από την διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου με την διαμεσολάβηση της Κίνας. Όμως,  όπως είπε, “θα πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας που δέχεται επίθεση, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος Ζελένσκι». Για το λόγο αυτό, «ενθάρρυνε» τον Σι να συνομιλήσει με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έτσι μπορεί να μάθει «από πρώτο χέρι το σχέδιό του», με βάση τις αρχές του σεβασμού «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της». Η λύση που προτείνει ο Ζελένσκι περιλαμβάνει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διπραγμάτευση, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας του, σημείο που δεν περιλαμβάνεται στο κινεζικό σχέδιο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίστηκε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ζήτησε από τον Σι «διάλογο» για να σταματήσει «τη φρίκη ενός παράνομου και άδικου πολέμου» το συντομότερο δυνατό.

Ο Σι, υπήρξε πολύ πιο διφορούμενος από τον Ισπανό πρωθυπουργό  και απέφυγε να αναφερθεί ρητά στην Ουκρανία, τουλάχιστον στο δημόσιο μέρος της συνάντησης, αλλά είπε στον Σάντσεθ ότι η Κίνα και η Ισπανία πρόκειται να «μοιραστούν μαζί τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να προχωρήσουν σε διμερείς πιέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη, την αντιμετώπιση προκλήσεων και τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη». Στην ουσία πρότεινε στον Σάντσεθ  “να συνεισφέρουν στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη μαζί” αλλά χωρίς αναφορά στην Ουκρανία.

Παρότι ο Σάντσεθ επέμεινε πολύ για να μιλήσει για τον πόλεμο , ο Σι επιδίωξε στην ομιλία του περισσότερο να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα και στις εξαιρετικές διμερείς οικονομικές σχέσεις. «Η Ισπανία ήταν μια από τις καλύτερες χώρες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ. Επί του παρόντος, η Κίνα είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας για να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό, προκειμένου να προσφέρει περισσότερη αγορά σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία. Έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση». Τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του. 

Όπως επισημαίνουν πηγές της Μονκλόα η Κίνα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το άνοιγμα και την βελτίωση των οικονομικών της σχέσεων με την ΕΕ και ενδεχομένως η στάση του Σι δεν θα διαφοροποιηθεί και στις επίσημες επισκέψεις και άλλων ευρωπαίων ηγετών. Άλλωστε η Κίνα βρίσκεται σε μια θέση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αρκετά πιο κοντά στη Ρωσία από αυτή που υποστηρίζει η ΕΕ και οι ΗΠΑ. 

Όταν ο Πέδρο Σάντσεθ ζητήθηκε να απαντήσει στη συνέντευξη τύπου για το αν η Κίνα κάνει κάποιες κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και ποιο ακριβώς ήταν το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών, εκείνος περιορίστηκε να απαντήσει ότι η κινεζική πλευρά θα ανακοινώσει η ίδια επίσημα τις απόψεις της. 

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Κίνα είναι ένας από τους λίγους διεθνείς παράγοντες με ικανότητα να επηρεάσει τον Πούτιν, και ως εκ τούτου, μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης, γι’ αυτό και αναμένονται αρκετές επισκέψεις δυτικών ηγετών στο Πεκίνο τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτές του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More