Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρέβεζα: Καθαρίστηκε το Κάστρο των Ρωγών

Σε καθαρισμό του εσωτερικού και του περιβάλλοντα χώρου του Κάστρου των Ρωγών προχώρησαν συνεργεία της Περιφέρειας υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας Πρέβεζας.

Μετά από δεκαετίες απομακρύνθηκαν δένδρα και χόρτα που αποδομούσαν την τοιχοποιία και πλέον είναι ορατό το κάστρο από τους πρόποδες του λόφου. Η παρέμβαση έγινε μετά από πρωτοβουλία μελών της Πολιτιστικής Επιτροπής Πρέβεζας και της τοπικής κοινότητας Νέας Κερασούντας.

Το κάστρο δεσπόζει στον λόφο ανάμεσα στη Νέα Κερασούντα και στην Πέτρα της Πρέβεζας και αποτέλεσε σημαντικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο του δεσποτάτου της Ηπείρου. Στην ίδια θέση κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το Βουχέτιο, πόλη που άκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

H συνολική εξωτερική περίμετρος του τειχισμένου χώρου φθάνει τα 1000 μ. και το εμβαδόν του τα 37 στρέμματα.

Η τοιχοδομία του εξωτερικού τείχους των Ρωγών μαρτυρεί πως πρόκειται περί Φρουρίου αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, επισκευασμένο την εποχή του Βυζαντίου. Στη βάση υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι, πιο πάνω λίθινο τείχος και πιο ψηλά τείχος κεράμων εναλλασσόμενο με λίθινες ζώνες (βυζαντινή τεχνοτροπία). Το τείχος, έχει σε ένα μέρος του σύστημα πολυγωνικής τοιχοδομίας και περιβάλλει ολόκληρο το πάνω μέρος του λόφου και διαιρείται σε τρία μέρη. Πρώτο την ακρόπολη που κατέχει τη ΝΑ άκρη του περίβολου και έχει πύργο στη μέση, δεύτερο το πλέον οχυρωμένο σημείο που έχει και το ψηλό οχυρό, προστατευτικό πύργο και τρίτο τον κύριο περίβολο που τριγυρίζει τη μεσαιωνική πόλη. Όμως η μεσαιωνική πόλη, εκτεινόταν και έξω από το τοιχογυρισμένο μέρος.

Ο οικισμός πήρε το όνομα Ρωγοί ή Αρωγοί επειδή κατά το Μεσαίωνα έδινε καταφύγιο και βοήθεια («αρωγή») στους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια εχθρικών επιδρομών, κυρίως από Σλάβους και Βουλγάρους.

Μέχρι πρότινος τα σωζόμενα τμήματα δεν φαίνονταν εξαιτίας της βλάστησης, όπου έβρισκαν καταφύγιο πλήθος ερπετών. Έτσι, παλαιότερα οι ντόπιοι το ονόμαζαν “Φιδόκαστρο“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More