Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρεβελάκης στην ΕΡΤ: Το δίλημμα στη Γαλλία είναι σταθερότητα και συνέχεια ή ακυβερνησία και χάος

Το δίλημμα στη Γαλλία είναι «σταθερότητα και συνέχεια ή κατάσταση ακυβερνησίας και χάους», δηλώνει στο ΕΡΤ News ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και ερευνητής του CNRS Γιώργος Πρεβελάκης, προσθέτοντας με νόημα πως «το πρόβλημά μας δεν είναι η τύχη του Μακρόν. Το πρόβλημά μας είναι η τύχη της Γαλλίας».

Ο κ. Πρεβελάκης πιστεύει πως δεν μπορεί να ξέρει κανείς πού μπορεί να καταλήξει η κατάσταση στη Γαλλία, εκτιμώντας πως τα πράγματα είναι ρευστά, καθώς από τη μια «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να παγώσουν τη μεταρρύθμιση – το οποίο όμως θα δώσει ένα σύνθημα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προωθήσει τίποτα», ενώ από την άλλη, «αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε στο κλίμα των Κίτρινων Γιλέκων και να έχουμε καταστάσεις με ευρύτερες συνέπειες».

Κληθείς να επεξηγήσει δημοσίευμά του στο οποίο αναφερόταν στο γιατί οι Γάλλοι αντιδρούν στη διετή παράταση της συνταξιοδότησής τους, ο κ. Πρεβελάκης έκανε λόγο για σειρά εξηγήσεων και σύγκλιση πολλών παραγόντων που δημιουργεί το εκρηκτικό κλίμα στη Γαλλία, λέγοντας πως στη χώρα «υπάρχει μια παράδοση συνδικαλιστική: η λογική των κεκτημένων».

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει κάτι, υπάρχει σχεδόν ένας αυτοματισμός της αντίδρασης. Αυτό η κυβέρνηση το είχε προβλέψει», σημειώνει ο κ. Πρεβελάκης για να επισημάνει ωστόσο αμέσως πως «αυτό που νομίζω ότι δεν κατάλαβαν, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βαθύτατοι μετασχηματισμοί, κοινωνικοί και σχεδόν ανθρωπολογικοί: το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, την ύπαρξή τους, το είναι τους μέσα σε οικονομικές συνθήκες οι οποίες αλλάξανε, μέσα από τραντάγματα όπως ήταν το Covid».

«Έχουν γίνει αλλαγές που απαιτούν από το πολιτικό σύστημα μια προσαρμογή, αλλά το πολιτικό σύστημα έχει δυσκολία, αδράνεια, όχι μόνο στη Γαλλία, νομίζω το έχουμε και στην Ελλάδα και στη Γερμανία εμφανίζεται, και στην Αγγλία, και βέβαια πολύ έντονα έχει εμφανιστεί και στις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Πρεβελάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More