Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόγραμμα παρακολούθησης των γερακιών που μεταναστεύουν

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν από τη χώρα μας σε πιο νότιες περιοχές και πιο θερμά κλίματα για να περάσουν εκεί το χείμωνα.

Από την Κομοτηνή το κιρκινέζι, ένα είδος γερακιού, διανύει 4.500 χιλιόμετρα για να φτάσει στο μακρινό Τσαντ, στην Αφρική.

Η κ.Ευτέρπη Πατετσίνη, βιολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης μιλά στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το πρόγραμμα παρακολούθησης των γερακιών που μεταναστεύουν.

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αναπαραγωγή τους. Το κιρκινέζι είναι είδος σχετικά κοινό, αλλά βλέπουμε ότι στην περιοχή έχει μειωμένη τάση. Το συγκεκριμένο είδος γερακιού επηρεάζεται πάρα πολύ από τις συνήθειες του ανθρώπου, γιατί φωλιάζει σε παλιά, εγκαταλελειμμένα σπίτια και έχει να κάνει με τη διατροφή του. Όλα τα ζώα βρίσκονται σε ένα κύκλο στη φύση και πρέπει να διατηρηθούν. Τώρα ταξιδεύουν και θα ξαναέρθουν του χρόνου για να φωλιάσουν. Μέσα από το πρόγραμμα έχουμε βάλει ήδη 40 φωλιές, έχει γίνει ανακατασκευή μιας σκεπής και φτιάξαμε φωλιές από κάτω για να προσομοιώσουμε στον τρόπο που φωλιάζουν και ενημερώνουμε και την τοπική κοινωνία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More