Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πετράκης στο Πρώτο: Τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης τοποθετούνται στα τέλη του 2023 (audio)

Στα τέλη του 2023 τοποθέτησε χρονικά τα σημάδια της επερχόμενης οικονομικής ανάπτυξης ο καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Το 2023 είναι σκιώδες, αλλά από την άλλη μεριά είναι σαφή τα σημάδια της επερχόμενης ανάκαμψης. Θα έχουμε προσγείωση του πληθωρισμού, ακόμα και αποπληθωρισμό. Μη φανταστείτε ότι θα πάμε στο 5% και στο 6% ανάπτυξη, αλλά το 2% και το 3% είναι πολύ καλοί ρυθμοί. Αυτά είναι η προοπτική που έχουμε από τα τέλη του ερχόμενου έτους. Έχουμε πολύ καλή εικόνα», ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι ένα στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις είναι μία απρόβλεπτη εξέλιξη στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πόλεμου. «Το να διατηρήσουν τις γραμμές τους εκεί και να πολεμάνε το έχουμε προεξοφλήσει. Αρνητικό μεν σενάριο, αλλά μάλλον αυτή είναι η εκτίμηση η οποία υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι να έχουμε μία κίνηση τρίτου τύπου, αυτή τη στιγμή», είπε.

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης»

Ερωτηθείς σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε το Σάββατο, ο κ. Πετράκης σημείωσε ότι ένας προϋπολογισμός πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένος, συνετός  και να στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των περισσότερων ευάλωτων και της μεσαίας τάξης. «Αφενός μεν πρέπει να στηριχθεί η ζήτηση και αυτό γίνεται με το μέτρο της ενίσχυσης των εισοδημάτων με 10%. Αλλά από την άλλη μεριά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει το κράτος να παίζει σοβαρότερο ρυθμιστικό ρόλο, ουσιαστικά να αυξάνονται δηλαδή τα χρέη του σε ένα βαθμό. Θέλει προσοχή, διότι αφενός μεν δεν πρέπει να αφήνουμε τη ζήτηση να πέφτει, διότι δημιουργούνται απώλειες οι οποίες δεν αντικαθίστανται, αλλά από την άλλη να μην αυξάνονται υπέρμετρα τα χρέη», εξήγησε.

Ο κ. Πετράκης είπε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική και σε  προυφεσιακή περίοδο, και ότι το 23 έχει προαναγγελθεί σαν έτος το οποίο θα προσγειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος πειρασμός για τους πολιτικούς να υποπίπτουν στην εύκολη επίκληση της αύξησης των επιδομάτων ,και εκτίμησε ότι ένα τέτοιο λάθος είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More