Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μικρές εστίες σε Διώνη, Ντράφι, Παλλήνη (live)

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά στην Πεντέλη, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) της Πολιτικής Προστασίας, ενώ πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Οι συνθήκες πάντως παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες λόγω των ισχυρών ανέμων, η ταχύτητα των οπαίων, στις μέγιστες τιμές της, ξεπέρασε και τα 100 χλμ την ώρα, εμποδίζοντας, σε μερικές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν, για αυτό και ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα.

Την εκτίμησή του ότι έως το βράδυ της Τετάρτης θα λήξει η καταστροφική έκβαση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς, καθώς φαίνεται η κατάσταση να είναι καλύτερη και να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο της φωτιάς” μεταδίδει από το Πικέρμι ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ζώης Κακκαβάς.

Καταβάλλουμε προσπάθειες να οριοθετήσουμε την φωτιά στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στη Διώνη και το Ντράφι, και να περιορίσουμε τις πολλές διάσπαρτες εστίες“, τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Όπως είπε, υπάρχει πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να κοπάσουν.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, και στα σύνορα της Διώνης με το Ντράφι, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Άντζελα Ζούγρα. Ανέγγιχτα από τη φωτιά είναι τα σπίτια που βρίσκονται στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου, λόγω της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ

Τριάντα διακομιδές κατοίκων της περιοχής έγιναν από το ΕΚΑΒ. Κατά τη διαδικασία εκκένωσης, 50 άτομα μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Τρία περιστατικά από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”.

Από τους τρεις πολίτες που μεταφέρθηκαν στο “Γ.Γεννηματάς” , ο ένας είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων. Πρόκειται για ένα 54χρονο που φέρει εγκαύματα στο 60% της συνολικής επιφάνειας του σώματός του, κυρίως στο πρόσωπο, στα άνω και κάτω άκρα και στον κορμό. Η κατάστασή του κρίνεται σταθερή από τους γιατρούς.

Μία γυναίκα 28 ετών προσήλθε μόνη της στο “Γ.Γεννηματάς” γιατί είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα καπνού και μετά από τις εξετάσεις που της έγιναν αποφασίστηκε η διακομιδή της στο νοσοκομείο Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος.

Στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” προσήλθε με ΕΚΑΒ και ένας άνδρας 35 ετών με θερμικά εγκαύματα μερικού πάχους, συνολικής επιφάνειας 18% σε κεφαλή, βραχίονα, κνήμη, και κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας τρεις πυροσβέστες είχαν προσέλθει στο 251 ΓΝΑ με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Στο ΕΚΑΒ βρέθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να παρακολουθήσει και να συντονίσει τις ενέργειες των διασωστών.


(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Μαίρη Σκανδάλη, Άντζελα Ζούγρα, Κατερίνα Μπατζάκη, Ζώης Κακκαβάς, Βαλέρια Δολαψάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More