Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπίτια κινδυνεύουν απο την διάβρωση του εδάφους

Η διάβρωση του εδάφους, που προκαλείται από το σαθρό του εδάφους και εντείνεται από τις βροχοπτώσεις άρχισε προ 20ετίας και απειλεί να παρασύρει στο κενό τα σπίτια του χωριού Σπαρτέρα στην Κέρκυρα.

Τα Σπαρτέρα, ένας μικρός οικισμός με περίπου 100 κατοίκους, στα νότια της Λευκίμμης κτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων, προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο τον κάμπο και στην θάλασσα.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδριώτης το επισκέφτηκε όχι για την υπέροχη θέα, αλλά γιατί όπως φαίνεται σύντομα το χωριό θα “κατεβεί” στον κάμπο.

Η Ασημίνα Ασπιώτη κάτοικος του χωριού βλέπει το πατρογονικό της να καταρρέει και όπως λέει παρακολουθεί τα σπίτια να φεύγουν προς τον γκρεμό.

Οι κάτοικοι στέλνουν επιστολές σε αρμοδίους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Η κ. Κάντα που πραγματοποίησε προέκταση του σπιτιού της, τώρα βλέπει το νέο τμήμα να μετακινείται προς το κενό.

Πολλά σπίτια έχουν ρωγμές, άλλα είναι μερικώς ακατοίκητα, και σύγουρα είναι άκρως επικίνδυνα.

Ορισμένοι αποδίδουν το πρόβλημα στην κατασκευή το 2002 του αγροτικού δρόμου, λόγω αυτού του έργου προκλήθηκε η σημερινή κατάσταση. Το κατά πόσο ισχύει αυτό μόνο οι αρμόδιοι τεχνικοί φορείς και μηχανικοί μπορούν να αποφανθούν. Σε τελική υπόθεση ήταν έργο του δήμου και κάποιοι είχαν την ευθύνη επίβλεψης και παραλαβής.

Συνήθως η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση είναι η αιτία των μεγαλύτερων καταστροφών. Ακολούθως οι ευθύνες και η επιδιόρθωση τους ζητούνται από την πολιτεία, η οποία είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για υπαλλήλους και αρμόδιους, οι οποίοι για ίδιον όφελος επιτρέπουν να αναπαράγεται το φαινόμενο, το οποίο απλώς λέγεται διαφθορά, έστω και μικρής κλίμακας που αφορά δημόσιους λειτουργούς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More