Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν θέλω το θέμα της ανάρτησης της Έλενας Ακρίτα να τροποποιήσει τη συζήτηση για τα Τέμπη

«Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την αμεροληψία στον έλεγχο του εγκλήματος των Τεμπών» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNews, με τον Γιώργο Κουβαρά, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιφυλάξεις στην πρόταση που έχει φέρει στο δημόσιο διάλογο να την καταθέσει και ως αίτημα προανακριτικής στη Βουλή και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «με την πρόταση για προανακριτική θέλει να λάμψει η αλήθεια». Για τη διαρροή προσωπικών δεδομέων ομεγενών υπογράμμισε «Βλέπουμε ότι το κράτος η ΝΔ το θεωρεί λάφυρο και μπορεί ακόμη και προσωπικά δεδομένα πολιτών να τα διαχειρίζεται για ψηφοθηρικούς σκοπούς». Για την επίθεση της Έλενας Ακρίτα στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και όσα επακολούθησαν ήταν κατηγορηματικός «έχω την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση κινδυνεύει να τροποποιήσει το πραγματικό ερώτημα που είναι το κατηγορητήριο του κυρίου Καραμανλή»

«H αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη και από τον όρκο της και από τον ρόλο της να φέρνει στη Βουλή και στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα στα οποία έπρεπε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και προφανώς να προτείνει και άλλες λύσεις. Αλλά για το ότι υπάρχει oργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση;. Δεν θα λέγαμε εύκολα κι εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα μια τέτοια φράση αν δεν ήμασταν σίγουροι» απάντησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο κλίμα τοξικότητας που χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση και στις κατηγορίες για εργαλειοποίηση της τραγωδίας και έφερε ως παράδειγμα:

Για ποιο λόγο δεν δέχτηκε η κυβέρνηση να έρθει ο πρόεδρος του ΟΣΕ, ο κύριος Σπηλιόπουλος να καταθέσει στην εξεταστική Επιτροπή, ο οποίος ήταν επί Νέας Δημοκρατίας. Ξεχάστε όλα τα κομματικά τις αναγνώσεις που έχουν μια ιδιοτέλεια πολιτική. Μιλάμε για τον πρόεδρο του ΟΣΕ που πήγε στον κύριο Μητσοτάκη με μια απόρρητη επιστολή και παραιτήθηκε μετά. Δεν μπορώ να το κατανοήσω.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή θέλει να λάμψει η αλήθεια στα Τέμπη και να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Όταν ερωτήθηκε για το τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για προανακρική επιτροπή και γιατί επέλεξε το κόμμα να κάνει δημοσιοποίηση της πρότασης και όχι να την καταθέσει στη Βουλή με 30 υπογραφές απάντησε:

«Εμείς το πρώτο που είμαστε υποχρεωμένοι είναι να λάμψει η αλήθεια στα Τέμπη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Κάθε μέρα που περνάει βγαίνουν και νέα δεδομένα. Από την πρώτη επεξεργασία της Εξεταστικής επιτροπής προέκυψαν πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να ελεγχθεί ο κύριος Καραμανλής. Κρατάω τον κύριο Καραγιάννη και τον κύριο Τριαντόπουλο. Για τον κ. Καραμανλή μέσα στις πρώτες 10 με 15 ημέρες του Μαρτίου ο κύριος Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ είπε «η Δικαιοσύνη να απαντήσει και να ληφθούν απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όμως ο κύριος Καραμανλής να πάει στη Δικαιοσύνη αν δεν ανοίξει την πόρτα η Βουλή»

«Δεν καλύπτει η βουλευτική ασυλία τον κ. Καραμανλή – Δεν είπε ότι δέχομαι να πάω στη δικαιοσύνη και να ελεγχθώ με την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών»

Επιπλέον σχολίασε πως «όταν ήρθε ο κ. Καραμανλής στην Ολομέλεια για τη δυσπιστία και είπε ότι δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία, δεν έλεγε όλη την αλήθεια. Υποκρινόταν, Δεν τον καλύπτει η βουλευτική ασυλία.
Δεν υπάρχει θέμα βουλευτικής ασυλίας. Ούτε την επικαλείται, ούτε μπορεί να την επικαλεστεί. Είναι η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όμως ο κύριος Καραμανλής δεν είπε ότι δέχομαι με την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών να πάω στη Δικαιοσύνη, να ελεγχθώ και να παραδοθώ καθαρός στην κοινωνία. Είπε δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Για πιό λόγο δεν είπε την αλήθεια;».

Επιπλέον σημείωσε πως «ο κύριος Βορίδης από τον Νοέμβριο στη Βουλή είχε πει πριν καταθέσουμε την πρώτη πρόταση προκαταρκτικής ότι θα την απορρίψουν. Αυτό είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Πριν καν δουν για ποιο λόγο ζητούμε τον έλεγχο;» και επισήμανε «έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προανακοινώσει ότι απορρίπτει την προκαταρκτική»

Όπως τόνισε: Λέμε λοιπόν στην κυβέρνηση. Αν τυχόν εμείς υποβάλλουμε προκαταρκτική και την απορρίψετε, αυτό αυτόματα είναι πολιτική αθώωση του κυρίου Καραμανλή.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση που έχει φέρει στο δημόσιο διάλογο θα την καταθέσει και ως αίτημα προανακριτικής στη Βουλή απάντησε:

«Έχει περάσει ένα εικοσιτετράωρο και η κυβέρνηση, η οποία κρυβόταν πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει κατηγορητήριο, δεν έχει απαντήσει στην πρότασή μας. Αυτό μας κάνει πάρα πολύ επιφυλακτικούς. Εμείς μπροστά στην πρόκληση φέρτε κατηγορητήριο, το φέραμε. Ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αν το καταθέσουμε και απορριφθεί, μπορεί να αθωωθεί ο κ. Καραμανλής. Αυτό δεν το επιτρέπει η συνείδησή μας» και επισήμανε πως ακόμη και εάν οι δικαιοσύνη επιρρίψει ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή «δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε αίτημα προανακριτικής. Για το ίδιο αδίκημα, την ίδια υπόθεση, δεν μπορεί να υποβληθεί φάκελος. Άρα υπάρχει μία περίπτωση με πολιτική επιλογή, Η ΝΔ να κλείσει υποθέσεις που είναι ανοιχτές. Το έκανε ήδη με την ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Πράγματι μπαζώθηκε ο χώρος στα Τέμπη»

Για τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή για «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη και εντολή για να μονταριστεί η συνομιλία του σταθμάρχη που διαψεύδει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για να είναι ακριβής: «Έγινε τροποποίηση – αποκατάσταση χωματουργικών εργασιών μέσα σε 48 ώρες από το δυστύχημα με ευθύνη και παρουσία του κυρίου Τριαντόπουλου. Έχω ακούσει προσωπικά τον κύριο Τριαντόπουλο σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τώρα και Κλιματικής κρίσης να το δηλώνει και μάλιστα βγήκε σε μία εκπομπή και είπε ολοκληρώσαμε τις εργασίες αποκατάστασης».

Τέμπη: «Η κυβέρνηση επεδίωξε να διαμορφώσει τη θεωρία της αποκλειστικής ανάγνωσης του ανθρώπινου λάθους για να περιορίσει την ανάγνωση περί πολιτικής ευθύνης»

«Εμείς λέμε πως πρέπει να γίνει εισαγγελική έρευνα για την αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων ττων συνομιλιών του μοραίου σταθμάρχη» σημείωσε ο κ Φάμελλος. Όπως τόνισε:

«Λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, υπήρξε παρέμβαση σημερινού υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΣΕ, απ΄ότι προκύπτει από το ανακριτικό υλικό που έρχεται σε αντίθεση και με τοποθετήσεις της εξεταστικής, που πήραν το υλικό και βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Άρα υπήρχε παρέμβαση στο ηχητικό αρχείο, παρότι η αστυνομία δηλώνει ότι μετά από δύο μέρες το παρέλαβε και το έδωσε στον ανακριτή. Άρα κάποιοι παρενέβησαν στα ηχητικά αρχεία και το μετέφεραν στα μέσα ενημέρωσης μονταρισμένο με απρεπή και με λάθος τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που προέκυπταν από αυτό το μονταρισμένο υλικό για να θεμελιώσει αποκλειστικά τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους. Το πρόβλημα είναι η αποκλειστική ανάγνωση του ανθρώπινου λάθους»

Για το κατά πόσο προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανότητα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, απάντησε πως «γίνεται ακριβώς ο αντίθετο» και τόνισε «πως θα αισθανόσασταν εάν μαθαίνατε στη θέση που έχουμε ως πολιτικά πρόσωπα, ότι από τον Ιούνιο του -23 μέχρι τον Ιανουάριο του -24, για επτά μήνες προσωπικά δεδομένα εκλογέων με παράνομο τρόπο τα διαχειρίζονταν κάποιοι στα γραφεία της Δημοκρατίας. Εγώ θέλω να υπάρχει έρευνα γι΄αυτό».

Επιπλέον τόνισε «Εμείς θέλουμε διασφαλίσουμε το αδιάβλητο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη παραβίαση που συνδέεται με προσωπικά δεδομένα εκλογέων που πρέπει να τα επιλύσουμε όλα και βέβαια να επιλύσει η Εισαγγελία και η Ανεξάρτητη αρχή, διότι ενέχεται σε αυτό και ο πολιτικά υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας».

Όταν ρωτήθηκε εάν απηχεί την επίσημη κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η επίθεση της Έλενας Ακρίτα στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη απάντησε:

Νομίζω ότι ο Στέφανος Κασελάκης χθες το βράδυ, αλλά και εγώ σήμερα έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι επειδή η συζήτηση η οποία αναπτύσσεται και δεν αναφέρομαι στην αρχική ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, όλα αυτά που διημείφθησαν γιατί υπήρχαν άλλες προκλητικές αναρτήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση επειδή επακολούθησε και η αναγγελία της αγωγής – μήνυσης αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού και όλο αυτό έχει γίνει μια ιστορία πλέον ενιαία, έχω την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση κινδυνεύει να τροποποιήσει το πραγματικό ερώτημα που είναι το κατηγορητήριο του κυρίου Καραμανλή».

Είναι προφανές ότι θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της κας Ακρίτα για άρση της ασυλίας της μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη της κας Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Το ζήτησε η ίδια αυτό. Και ο κ. Κασσελάκης ήταν απολύτως ακριβής Είπε ότι επικροτεί την πρωτοβουλία του κυρίου πρωθυπουργού να λειτουργήσει δίπλα στη σύζυγό του ενώπιον του ελληνικού δικαστηρίου και τον καλεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων να βρεθούν και όλες οι υπόλοιπες οικογένειες που ψάχνουν το δίκαιο τους για τα Τέμπη.

«Πάντως κι εγώ κατανοώ ότι έτσι όπως εξελίσσεται, γιατί βλέπω και τα δελτία ειδήσεων και την αναπαραγωγή και από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να χάσουμε τη συζήτηση για το κατηγορητήριο, έτσι όπως γίνεται αυτή η εκμετάλλευση και θέλω να περιοριστώ σε αυτή τη συζήτηση. Η κυρία έχει δεχτεί την άρση της ασυλίας και το έχει αναρτήσει η ίδια. Θέλω να μην τροποποιήσει την συζήτηση για τα Τέμπη. Και το λέω με πολιτική σοβαρότητα. Είναι πολύ μεγαλύτερο το θέμα των 57 θυμάτων και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων» κατέληξε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More