Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με το βλέμμα στα αγροτικά μπλόκα: Προτάσεις Κομισιόν για αποκλιμάκωση – «Αγκάθι» τα ουκρανικά προϊόντα

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από τη Σύνοδο. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, αυξάνοντας την πίεση προς τις κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι αγρότες απαιτούν αλλαγγή πολιτικής, κινούμενοι με τα τρακτέρ τους προς το κέντρο μεγάλων πόλεων, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Πυροσβεστική παρέμβαση επιχειρεί η Κομισιόν, προτείνοντας μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για ένα χρόνο από κάποιους κοινοτικούς κανόνες.

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Πάντως, το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στις υποθέσεις της ατζέντας της Συνόδου.

(AP Photo/Thomas Padilla)

Υπό «πολιορκία» το Παρίσι – «Ξεγέλασαν» τις αρχές και έφτασαν οι αγρότες στην κεντρική αγορά τροφίμων

Για ενα 24ωρο, αστυνομικοί και χωροφύλακες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους αγρότες ώστε να μην φτάσουν στον προορισμό τους, στη χονδρική αγορά τροφίμων Ρανζίς (Rungis), 20 χιλιόμετρα απο το Παρίσι. Αυτή ήταν η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ ξεγέλασαν τις τοπικές αρχές (οδηγώντας απο την αλλη άκρη της Γαλλίας) και έφτασαν τελικά στο Ρανζίς, δηλώνοντας ότι θα περάσουν την νύχτα εκεί.

Παράλληλα, το πρωί (31/1) ο Πρωθυπουργός Ατάλ συναντήθηκε με μικρότερα αλλά πιο ριζοσπαστικοποιημένα συνδικάτα των αγροτών. «Συνεχίζουμε να λέμε οτι πρέπει να μπλοκάρουμε γιατί δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με την απόγνωση των αγροτών» δήλωσε ο γεν. γραμματέας της Confédération paysanne, Stéphane Galais (Στεφάν Γκαλέ) μετά τη συνάντηση.

Το πρωί Τετάρτης συνελήφθησαν 15 άτομα κοντά στην αγορά Ρανζίς για «παρεμπόδιση κυκλοφορίας», στα πλαίσιο των προσπαθειών από τους αγρότες να καταλάβουν την περίφημη αγορά τροφίμων.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα | Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More