Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα καζανέματα στη Φουρνή Λασιθίου

Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς στον νομό Λασιθίου είναι η Φουρνή, όπου μετά τον τρύγο στήνονται τα καζάνια, για την απόσταξη των στέμφυλων, στα οποία βράζει η ρακή, συνοδευόμενη από αυθεντική παραδοσιακή κρητική φιλοξενία.

Η φετινή αποστακτική περίοδος αναμένεται εξίσου καλή με την παραγωγή των σταφυλιών

Τα καζάνια αυτήν περίοδο δεν σβήνουν λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καμινογιαννάκης, πρόεδρος αποσταγματοποιών Ν. Λασιθίου. Υπάρχει μεράκι από τους νέους και τους παλιούς, για να συνεχιστεί ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής. Είναι συμπληρωματικό το εισόδημα και ξεκίνησε από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η τσικουδιά είναι χαρακτηριστική της κρητικής φιλοξενίας και κάθε επισκέπτης οφείλει να δοκιμάσει για να πάρει μια γεύση του νησιού.

Η Άννα κόρη του κ. Καμινογιαννάκη, έμαθε την τέχνη από τον παππού της και είναι η επόμενη γενιά καζανάδων. Εξηγεί ότι το άρωμα και η γεύση της ρακής έχει σχέση με την συλλογή και την σωστή διατήρηση των σταφυλιών, όπως και από κάποια πρόσθετα που μπαίνουν στα καζάνια, όπως τα σύκα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς προσκαλεί στην γιορτή, η οποία ξεκινά με το πρώτο απόσταγμα που τρέχει από το καζάνι και συνοδεύεται από τα γνωστά κρητικά εδέσματα.

Οι αμπελοκαλλιεργητές στο Νομό Λασιθίου υπολογίζονται γύρω στους 15.000, εκ των οποίων κάποιοι  αποστάζουν ρακή, ενώ οι καζανάρηδες όσοι ανάβουν τα καζάνια τους υπολογίζονται σε περίπου 350 – 400.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More