Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον στόχο της αυτοδυναμίας θέτει ο Μητσοτάκης – Η οικονομία το πεδίο προτεραιότητας του Τσίπρα – Η δραστηριότητα των άλλων αρχηγών

Από τα Χανιά ξεκίνησε την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε νωρίτερα σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Κατεχάκη στο Παλαιό Λιμάνι. Σε κεντρικό καφέ της Θέρμης μίλησε νωρίς απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί, ήταν στα Νέα Μουδανιά.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της ΝΔ, την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της γαλάζιας παράταξης λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, στα Χανιά, δεν είναι τυχαία. Και για λόγους συμβολικούς, πιο προσωπικούς: είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, είναι στενοί οι δεσμοί του με το νησί. Αλλά και για λόγους ουσίας: ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα το νησί να βαφτεί «γαλάζιο» στις εκλογές, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον βασικό στόχο για την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού την 21η Μαΐου που θα οδηγήσει σε μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων». Όσες φορές κι αν το διαψεύδει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίζει να το βάζει στο τραπέζι για να τονίζει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας που μπορεί να φέρει μια χαλαρή ψήφος ή μία ψήφος διαμαρτυρίας.

Στον αντίποδα, το μότο που προτάσσει είναι «καθαρές λύσεις και σταθερότητα» που αυτό σημαίνει, όπως λέει, ισχυρή ψήφος στην ΝΔ. Εξού και στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι κεντρογενείς ψηφοφόροι, εκεί όπου η ΝΔ επιχειρεί μία μεγάλη επανασυσπείρωση.

Σε Ρέθυμνο – ένα νομό που το 2019 η ΝΔ έχασε στο «νήμα» την πρωτιά με μόλις 200 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – και Ηράκλειο, θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός όπου θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης του έργου για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ. Αυτό εξάλλου είναι ένα ακόμα σημείο που τονίζει η γαλάζια παράταξη σε κάθε ευκαιρία: τη συνέπεια λόγων και έργων, όλα αυτά τα μεγάλα έργα υποδομών που επί χρόνια έμεναν βαλτωμένα και πλέον υλοποιούνται, αφήνοντας ένα σαφές αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Τσίπρας: Με ΣΥΡΙΖΑ η επενδυτική βαθμίδα

Στις πρώτες του ομιλίες μετά την προκήρυξη των εκλογών από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η οικονομία, η ακρίβεια και τα ακανθώδη προβλήματα στην αγορά, είναι τα πεδία που δίνει προτεραιότητα, ως προς τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια αποστροφή του λόγου πριν από λίγο στη Θέρμη είπε, ότι με τον Καγκελάριο Σόλτς συζήτησε το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Κατ΄ αρχάς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι η τετραετία που πέρασε ήταν γεμάτη υποσχέσεις, αλαζονεία και εξαπάτηση των πολιτών, όπως των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, που ζουν σήμερα όπως τονίζει με κουπόνια. Για την επενδυτική βαθμίδα, αυτή θα γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.

Μια άλλη κατηγορία, είναι ότι στήθηκε ένα καθεστώς βαθιάς διαφθοράς, αναξιοκρατίας και ρεμούλας που συμπυκνώνεται στη φράση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι μας κυβερνάει η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη λαϊκή στήριξη και καταθέτει ένα πρόγραμμα, και μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, όπως θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης, ρύθμιση χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατηγορεί ακόμα τον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνολογεί γιατί βλέπει, όπως λέει, ότι έρχεται το πολιτικό του τέλος και η μεγάλη πολιτική αλλαγή στις 21 του Μάη. Και τον κάλεσε για μια ακόμα φορά σε τηλεμαχία, «να μη φοβάται» είπε, να έρθει να συζητήσουμε. Απευθύνθηκε στο ΕΣΡ ζητώντας ισονομία στην προβολή.

Τέλος από σήμερα ο κ. Τσίπρας, εγκαινίασε ένα νέο τρόπο να επικοινωνεί με τους πολίτες από το TikTok, μεταφέροντας με προσωπικό μήνυμα τα προβλήματα της καθημερινότητας που του μεταφέρουν οι πολίτες που συναντά στις περιοδείες του.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Προεκλογικός πυρετός

Ισχυρή εντολή για να επανέλθει το ιστορικό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου ζήτησε από την Καρδίτσα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 
«Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν τα δυο συστήματα εξουσίας Τσίπρα και Μητσοτάκη ένα παλιό κακό παρελθόν», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος απάντησε και στις αναφορές περί τερατογένεσης.
 
«Τερατογένεση είναι η μη ευρωπαϊκή κανονικότητα, η αλαζονεία εξουσίας που δεν σέβεται δικαιοσύνη, κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο λαός μπορεί να κάνει την έκπληξη» τόνισε στο μήνυμά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι το νέο, το αισιόδοξο, το ανατρεπτικό μήνυμα που μπορεί να αναδείξει η λαϊκή ψήφος στις 21 Μαΐου. Απέναντι στις παλιές, γνωστές και χρεοκοπημένες συνταγές των άλλων κομμάτων, η διαφορά από το λαό μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Από την εκλογική του περιφέρεια, την Φθιώτιδα, σχολίασε τις εξελίξεις στην οικονομία επισημαίνοντας: «Λένε ότι περιμένουν την επενδυτική βαθμίδα χωρίς να λένε ότι σημαίνει νέα εργασιακά μέτρα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε αμετανόητος. Πάλι του έφταιγαν οι άλλοι. Πάντα φταίνε οι άλλοι και όχι αυτός. Αδιανόητα πράγματα, διότι οι συνταξιούχοι ακόμα περιμένουν τις επικουρικές και τα αναδρομικά τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
 
Για το τέλος μιας κυβέρνησης που οδήγησε σε εξαθλίωση τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
«Καθόλου δεν μας εξέπληξε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να πλήξει άλλη μια φορά την Συνταγματική νομιμότητα με την τελευταία του πράξη ως Πρωθυπουργός: Να επικαλεστεί δήθεν «εθνικό» θέμα ώστε να μην παραιτηθεί η κυβέρνησή του», είπε ο κ. Βαρουφάκης. 

Τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης για την εκλογική αναμέτρηση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More