Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ηλεκτροκίνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος «PELAGO» άνοιξε πανιά

Τα προϊόντα του Αιγαίου ταξιδεύουν, όπως με τα αρχαία ιστιοφόρα, χωρίς να αφήνουν το σύγχρονο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ο Λουκάς Γκουρτσογιάννης, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Ιστία Αιγαίου και καπετάνιος, εξηγεί πως χάρη στην χρηματοδότηση του Ελληνικού Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος “Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020” μετέτρεψε ένα σκάφος από ντίζελ σε  ηλιακό, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρώτη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στην θαλάσσια μεταφορά προϊόντων. 

Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός καινοτόμου και περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου μετακινήσεων και μεταφορών προϊόντων προσαρμοσμένων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσεως, και ειδικότερα στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι μεταφορές αφορούν κυρίως βιολογικά τοπικά προϊόντα, αλλά το σκάφος εκτελεί και ιστιοπλοϊκές εκδρομές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

«Το 85% των μετακινήσεων γίνεται με πανιά και το υπόλοιπο με ηλιακή ενέργεια». Ο κ. Γκουρτσογιάννης δεν διευκρίνισε πόσος χρόνος χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι, που με ένα συμβατικό σκάφος θα διαρκούσε λίγες ώρες.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε γιατί συντρέχουν οι αντικειμενικοί λόγοι. Η καταπληκτική ηλιοφάνεια και οι ούριοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο βοηθούν στην κίνηση του σκάφους. Οι μεταφορές αφορούν κυρίως τρόφιμα, λάδι και κρασιά, που εμπορεύονται οι κάτοικοι των νησιών σε μια διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες.  

Το σκάφος ξεκίνησε από την Ολλανδία και τώρα ταξιδεύει εκτός συνόρων έως και την Μασσαλία. Σήμερα, όπως λέει ο κ. Γκουρτσογιάννης η ναυσιπλοΐα είναι μια εύκολη υπόθεση, με ναυτικούς χάρτες και σύγχρονα δορυφορικά μέσα. Είναι αδύνατον να χαθεί κάποιος, όπως συνέβη με τον Οδυσσέα. Το επόμενο ταξίδι είναι προς την Αλόννησο και σκοπεύει να γυρίσει όλο το Αιγαίο.

Ο κ. Γκουρτσογιάννης ξεκίνησε ως καπετάνιος προ δεκαετίας και τα τελευταία χρόνια το “PELAGO” έγινε το μόνιμο σπίτι του, αν και δεν χαρακτηρίζεται ως ακίνητο με την συμβατική έννοια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More