Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παρασκήνιο στην ορκωμοσία της κυβέρνησης – Οι μπλε φάκελοι περιμένουν τους υπουργούς, την Τετάρτη το πρώτο υπουργικό

Χαμόγελα, θερμοί εναγκαλισμοί αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον της ΠτΔ και του Πρωθυπουργού. Τα φλας άστραψαν για τις οικογενειακές φωτογραφίες, ενώ στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν πριν αναλάβουν και επίσημα τα νέα τους καθήκοντα οι υπουργοί, κυριάρχησε η φράση «σηκώνουμε μανίκια». Στοίχημα για τη νέα τετραετία, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, γράφοντας την πρώτη σελίδα της επόμενης «γαλάζιας» τετραετίας.
 
Από τους πρώτους που πέρασαν την είσοδο του προεδρικού Μεγάρου ήταν ο Βασίλης Κικίλιας. Τον συνόδευε η σύζυγός του, Τζένη Μπαλατσινού, η οποία κάθισε στην αίθουσα της τελετής πλάι στον Μίνω Μάτσα, σύζυγο της Όλγας Κεφαλογιάννη.
 
Στο πλευρό των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν τα μέλη των οικογενειών τους. Ο Κωστής Χατζηδάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τον γιο τους. Ο Μάκης Βορίδης συνοδευόταν από τη σύζυγο και την κόρη τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου και τους δύο γιους τους, ενώ ο Θόδωρος Σκυλακάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με τη σύζυγό του, κρατώντας από το χέρι την εγγονή του.
 
Κρατώντας από το χέρι τον ανιψιό της και συνοδευόμενη από τον πατέρα της εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο η Σοφία Ζαχαράκη. Τα φώτα τράβηξε απάνω του ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του και κρατούσε στην αγκαλιά του τη δέκα μηνών κόρη του, Δανάη.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται κατά 25% από γυναίκες. Συνολικά σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών τοποθετήθηκαν 15 γυναίκες.

Το νέο υπουργικό σχήμα είναι νεότερο σε ηλικία από το προηγούμενο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια, ενώ το 45% ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων.

Από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ορκωμοσίας, η κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σπεύσει αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου να χαιρετίσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό με τα φλας των δημοσιογράφων να μην τον προλαβαίνουν. Μοναδική απούσα από την ορκωμοσία η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βγήκε θετική στον κορονοϊό, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή της.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της Τετάρτης (28/6).

Για το μεταναστευτικό η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Την πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη είχε το απόγευμα της Τρίτης (27/6) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Η σύσκεψη είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (29/6) και έχει στην ατζέντα το μεταναστευτικό αλλά και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία.

«Στα βαθιά» από αύριο – Το στίγμα της νέας κυβερνητικής πολιτικής

Μπαίνοντας, κάθε υπουργός θα βρει τον γνωστό “μπλε φάκελο” με τις προτεραιότητες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της νέας 4ετίας. Το σήμα έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, για μία κυβέρνηση αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων, με έντονο όμως κοινωνικό πρόσημο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι όλοι θα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, καθώς οι πολίτες περιμένουν απτά αποτελέσματα. “Έδωσαν ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ, όχι όμως και λευκή επιταγή”, όπως θα πει εμφατικά στους υπουργούς του.

Οι συσκέψεις από χθες συνεχείς. Σήμερα επανήλθε και ο πρωινός καφές στο Μαξίμου, αντί της Πειραιώς. 
Αύριο ξεκινούν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι της επόμενης ημέρας. Η αρχή από την οδό Νίκης και τον Κωστή Χατζηδάκη: η μείωση φόρων, η επενδυτική βαθμίδα που είναι προ των πυλών και η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών είναι στην προμετωπίδα της ατζέντας του.

Και μιας και μιλάμε για στήριξη του εισοδήματος, κρατάμε το ανοιχτό “παράθυρο” που άφησε ο Κώστας Σκρέκας για παράταση στο καλάθι του νοικοκυριού. «Θα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς το μέτρο λήγει στις 30 του μήνα και πιθανότατα να πάμε σε μία παράτασή του με αναδρομική ισχύ». Έτοιμα και τα δύο πρώτα νομοσχέδια για τη “μάχη της καθημερινότητας”. Το νέο επιτελικό κράτος και το φορολογικό ν/σ με τις 4 βασικές μειώσεις φόρων, αλλά και η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Έμφαση όμως και στην υγεία, αλλά και σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι -από 12ο- το Εσωτερικών έγινε 4ο τη τάξει Υπουργείο.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Μαρίνα Παπαδάκη, Γεωργία Σκιτζή, Εμανουέλα Αργείτη

Ανταπόκριση Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ήταν «οικογενειακή υπόθεση» – Οι εντυπωσιακές αφίξεις των Υπουργών με τις οικογένειές τους

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More