Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το “Platforms Project 2022” στο Πρώτο: 800 καλλιτέχνες από 69 χώρες στην φετινή διοργάνωση (audio)

Για 10η συνεχή χρονιά παρουσιάζεται το Platforms Project στην Αθήνα, μια εικαστική διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, δημιουργία δύο εικαστικών ασφαλώς. Η Άρτεμις Ποταμιάνου, η οποία είναι εκείνη που συνέλαβε την ιδέα όλου του εγχειρήματος πριν δέκα χρόνια και ο Μιχάλης Αργυρού ο οποίος βρίσκεται μαζί της στην διεύθυνση της διοργάνωσης είναι οι “υπεύθυνοι” για το γεγονός που δίνει τον χώρο σε ομάδες καλλιτεχνών να εκφραστούν και να μοιραστούν με το κοινό τα έργα τους.

Ο Μιχάλης Αργυρού κάθισε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, με τον Γιώργο Γιανναράκο και την Μαίρη Βενέζη και μίλησε στην εκπομπή «Μπλε σαν Πορτοκάλι» για το ζητούμενο του Platforms Project και το πολύπλευρο φετινό πρόγραμμα.

Οι ίδιοι οι δημιουργοί της διοργάνωσης, αντιμετωπίζουν το Platforms Project σαν ένα εικαστικό έργο από μόνο του. Πώς το περιγράφει ο κ. Αργυρού; «Είναι σαν κολεκτίβα. Ομάδες καλλιτεχνών, συγκεντρώνονται, έχουν ένα ίδιο ύφος ή μια ίδια ιδέα και εκθέτουν με βάση αυτή την ιδέα και δημιουργούν μια ομάδα δική τους που μπορεί να είναι από 2-3 μέχρι 100άδες καλλιτέχνες» εξήγησε ο κ. Αργυρού. Επιπλέον, ανέφερε ότι πολλές από τις ομάδες αυτές μπορεί να σταματήσουν να υπάρχουν και να γίνονται κάτι άλλο. Μέσα από το Platforms Project γνωρίζονται ομάδες μεταξύ τους και πολλές φορές ενώνονται και δημιουργούν ή μια ομάδα ή αφομοιώνει η μία την άλλη και μπορεί να είναι από το εξωτερικό ή και από την Ελλάδα, περιέγραψε ο ίδιος.

Το Platforms Project θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

«Είναι 69 οι χώρες και περίπου 800 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση και προέρχονται από την χώρα μας και από το εξωτερικό.  Ουσιαστικά εμείς δίνουμε τον χώρο στις πλατφόρμες να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν, γι΄ αυτό είναι και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και λέγεται Independent Art Fair.  Δεν υπάρχει κάποια γκαλερί από πίσω που να τους πει τι θα κάνουν ή με ποιον τρόπο θα το κάνουν, οπότε ο καθένας μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει. Εμείς κάνουμε μια επιλογή σε σχέση με το ποια είναι η πλατφόρμα, πόσα χρόνια υπάρχει, αν έχουν κάνει κάποιο έργο, γιατί είναι σημαντικό και αυτό και από κει και πέρα κάνουν ό,τι θέλουν.

«Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα από το Platforms Project δημιουργούνται πλατφόρμες που ήταν και το ζητούμενο, ενώνονται μεταξύ τους. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος που έρχεται στο Platforms Project -γιατί η σύγχρονη τέχνη είναι λίγο δυσνόητη στο κοινό που δεν ασχολείται με τα καλλιτεχνικά- επειδή μπαίνει στην διαδικασία να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, να συζητήσουν, ακόμα και να μπουν οι ίδιοι σε ορισμένα έργα που μπορεί να συμβαίνουν εκεί, σε κάποιες performances, αρχίζουν και κατανοούν καλύτερα την σύγχρονη τέχνη και βλέπουμε κάθε χρόνο ότι έρχεται περισσότερος κόσμος και άνθρωποι που δεν τους έχουμε ξαναδεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με αυτό που θέλουμε να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Αργυρού.

Σε σχέση με τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν και αυτά σαν πλατφόρμες, προσέθεσε ο κ. Αργυρού, «όπου το ίδιο το εργαστήριο γίνεται μια πλατφόρμα και εκθέτει τους καλλιτέχνες φοιτητές της».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δυο παράλληλες εκθέσεις που είναι επίσης πλατφόρμες, καθώς υπάρχουν και δύο ημερίδες, η ημερίδα της AICA Hellas με θέμα «Η κριτική της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες» και η ημερίδα που διοργανώνεται από́ την ιστοσελίδα dreamideamachine & The Red Boat Projects με θέμα “H γυναίκα στην Τέχνη και την κοινωνία: σύνδεση και αλληλεπιδράσεις”.  Παράλληλα θα γίνουν 16 ομιλίες με καλλιτέχνες, ιστορικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, επιμελητές. «Υπάρχει και το kidslab για παιδιά από 4-13 χρονών, όπου μια πλατφόρμα έχει αναλάβει να κάνουν μια περιήγηση στον χώρο με τα παιδιά που μέσα από αυτήν σχεδιάζουν αυτά που βλέπουν και έχουν μια κριτική διάσταση σε όλο αυτό που συμβαίνει» προσέθεσε ο κ. Αργυρού.

Κατά τη διάρκεια του Platforms Project 2022 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το φιλότεχνο κοινό. Σημείο συνάντησης των ξεναγήσεων είναι η είσοδος του εκθεσιακού χώρου «Νίκος Κεσσανλής» ενώ στην διαδικτυακή ιστοσελίδα platformsproject.com μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το τι περιλαμβάνει η διοργάνωση και το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και για κρατήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More