Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσίκας, διεθνολόγος: Οχυρώνονται βασικές θέσεις της διοίκησης στη Μόσχα, για να αντιμετωπίσουν πιθανή ανταρσία

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό ενός αυταρχικού καθεστώτος» βλέπει στην «ανταρσία»της Βάγκνερ ο διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας και εκτιμά πως «πιθανό να οδηγήσει και σε άλλες ρωγμές» καθώς όπως επισημαίνει «βασικοί παράγοντες του καθεστώτος Πούτιν δεν έχουν τοποθετηθεί».

Όπως είπε συγκεκριμένα «δεν έχουμε δει τον κ. Πετρούσεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο βασικός βραχίονας του στρατιωτικού καθεστώτος και στον οποίο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες του προτάθηκε να αναλάβει αυτός την ευθύνη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και αυτός αρνήθηκε. Δεν έχουμε δει τοποθέτηση του Σεργκέϊ Λαβρόφ, του υπουργού Εξωτερικών».

Όπως διευκρίνισε «δεν υπαινίσσομαι ότι αυτοί θα αποσκιρτήσουν. Λέω όμως ότι είναι εμφανές ότι ορισμένοι παράγοντες του καθεστώτος αναμένουν την εξέλιξη και τη διαμόρφωση των συσχετισμών»

Ο κ. Τσίκας ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα του Προέδρου Πούτιν πως « ήταν μέχρι τώρα ο εγγυητής κατά κάποιο τρόπο της ισορροπίας των διαφόρων φατριών στο εσωτερικό του καθεστώτος. Κατόρθωνε να τις εξισορροπήσει με μη στρατιωτικό τρόπο, με μη βίαιο τρόπο. Τώρα αυτή του η δυνατότητα αμφισβητείται εμπράκτως και αυτό γίνεται ενώπιον και της διεθνούς κοινότητας και του ρωσικού λαού» οπότε όπως επισήμανε «θα πρέπει να δει κανείς αφού τελειώσει η συγκεκριμένη σύγκρουση, που θα οδηγήσει»

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίκας «Ο Πούτιν προσπάθησε να ενεργοποιήσει «το ρωσικό ΝΑΤΟ», το σύμφωνο αυτό συλλογικής ασφάλειας που έχει φτιάξει η Ρωσία, καλώντας στη Μόσχα το δικτάτορα της Λευκορωσίας, τον Λουκασένκο, τον πολύ στενό του σύμμαχο και τον ημι δικτάτορα πρόεδρο του Καζακστάν. Ο Λουκασένκο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Αυτό ίσως σημαίνει ότι πιθανόν η Λευκορωσία να μπει επισήμως στον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την εσωτερική ανταρσία. Όμως ο πρόεδρος του Καζακστάν αρνήθηκε να πάει, λέγοντας ότι η σύγκρουση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».

Και υπενθύμισε πως «το Καζακστάν εδώ και λίγους μήνες, ακριβώς επειδή έβλεπε ότι μειώνεται η ρωσική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή λόγω της εμπλοκής της στην Ουκρανία, έχει κάνει πολύ σοβαρές και ισχυρές διμερείς και συλλογικές συμφωνίες με την Κίνα. Έχει δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα να διεισδύσει οικονομικά και αλλιώς στο Καζακστάν. Προφανώς και το Καζακστάν, ψάχνοντας να βρει συμμάχους στο χώρο της Κεντρικής Ασίας που να μπορούν να τον διασφαλίζουν κάπως σε περίπτωση που όπως φαίνεται η Ρωσία αποδυναμώνεται».

Υπέρτερη του Πριγκόζιν η ισχύς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων – Δεν θα είναι όμως «εύκολος αντίπαλος»

«Η ισχύς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι σαφώς υπέρτερη του αρχηγού της Βάγκνερ», ανέφερε ο διεθνολόγος, μιλώντας για το εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο επισήμανε πως και ο Πριγκόσιν έχει πού σοβαρές δυνάμεις. Έχει 25.000 άνδρες καλά εκπαιδευμένους και αδίστακτους γιατί το καθεστώς Πούτιν του είχε δώσει τη δυνατότητα να στρατολογεί μισθοφόρους από τις φυλακές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τρομερά εγκλήματα στο έδαφος της Ουκρανίας που δεν ορρωδούν προ ουδενός εάν απειληθεί η ζωή τους. Θα είναι αιματηροί»

Επιπλέον ανέδειξε πως ο Πριγκόζιν έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, λόγω των συμβολαίων της Βάγκνερ στις αφρικανικές χώρες.

«Φόβοι για εσωτερική διαίρεση στη ρωσική εθνοφρουρά»

Επισήμανε ο κ. Τσίκας πως «φοβούνται και εσωτερική διαίρεση στις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας, στη Ρωσική Εθνοφρουρά γιατί κάποιοι παίρνουν το μέρος του ενός και κάποιοι του άλλου »

Όπως ενημέρωσε ο διεθνολόγος « έμαθα ότι τις τελευταίες ώρες πήγαν σακιά άμμου στην ίδια τη Μόσχα. Οχυρώνονται βασικές θέσεις της διοίκησης» που όπως εκτίμησε γίνεται για να «αντιμετωπίσουν πιθανή ανταρσία στην πρωτεύουσα»

Πώς θα επηρεαστεί το μέτωπο της Ουκρανίας

Όσον αφορά στην επίδραση των σημερινών εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε: «από τη στιγμή που ρωσικές δυνάμεις είναι απασχολημένες αλλού, προφανώς και διευκολύνονται οι ουκρανικές επιχειρήσεις. Να πούμε ότι το Ροστόφ, το οποίο τώρα έχει καταλάβει ο Πριγκόζιν, είναι το αρχηγείο της ρωσικής εκστρατείας εναντίον της Ουκρανίας και μάλιστα έχει και κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων κρίσεων. Δεν είναι μια οποιαδήποτε ρωσική βάση το Ροστόφ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More