Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φινλανδία: Η χώρα δοκιμάζει το ψηφιακό διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Η Φινλανδία δοκιμάζει από τα τέλη Αυγούστου το ψηφιακό διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της ψηφιακής ταυτότητας ταξιδιού ή DTC άρχισε στις 28 Αυγούστου για τις πτήσεις των αερογραμμών Finnair προς τρεις βρετανικούς προορισμούς: το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο, εξήγησαν οι υπεύθυνοι της πειραματικής αυτής εφαρμογής.

Ο ταξιδιώτης πρέπει να κατεβάσει μια ειδική εφαρμογή στο DTC. Στη συνέχεια, πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό αστυνομικό τμήμα στη φινλανδική πρωτεύουσα όπου δημιουργείται ένα ψηφιακό αντίγραφο του διαβατηρίου του σαρώνοντας το τσιπ που περιλαμβάνεται σε αυτό.

Φωτογραφίζεται και εκεί για να επιτρέψει την αναγνώριση προσώπου στο αεροδρόμιο.

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα “είναι ένα πρώτο βήμα που δίνει μια ιδέα για το πώς θα ταξιδεύουμε στο μέλλον. Αλλά οι δύο κύριοι λόγοι (αυτού του εγχειρήματος) είναι η ταχύτητα και η ασφάλεια”, εξήγησε ο Μίκο Βαϊσάνεν, επιθεωρητής των Φινλανδών συνοριοφυλάκων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εν λόγω εμπειρία του ψηφιακού διαβατηρίου είναι μια παγκόσμια πρωτιά, λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

Στο αεροδρόμιο υπάρχει μια σειρά για τους ταξιδιώτες που είναι εξοπλισμένοι με το DTC για τους συνοριακούς ελέγχους.

Ο ταξιδιώτης σαρώνει το κλειστό του διαβατήριο κοιτάζοντας μια κάμερα, ένας συνοριοφύλακας συγκρίνει το πρόσωπό του με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια μπορεί να περάσει τον έλεγχο.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου στάλθηκαν προηγουμένως στο σύστημα επιθεώρησης των συνοριοφυλάκων, το οποίο ήταν σε θέση να ελέγξει το ιστορικό, εξηγεί ο Βαϊσάνεν.

Μια μόνο εγγραφή σε αστυνομικό τμήμα απαιτείται και ο ταξιδιώτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το DTC όσο θέλει, με τον μόνο περιορισμό να καταχωρήσει το ταξίδι του εκ των προτέρων στην εφαρμογή για κινητά.

“Έχουμε επιβάτες που ταξιδεύουν με το DTC καθημερινά”, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος, που εξηγεί ότι δεν διαθέτει ακόμη περισσότερα στατιστικά στοιχεία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η Φινλανδία περιμένει να δει ποια νομοθετική πρόταση θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτό το θέμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης αυτού του ψηφιακού διαβατηρίου στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More