Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φροντίδα για τους πελαργούς του Πωγωνίου

Την φροντίδα αρμοδίων και εθελοντών έλαβαν και φέτος οι λευκοί πελαργοί που φιλοξενούνται στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου, στην καθιερωμένη δράση δακτυλίωσης και καθαρισμού των φωλιών τους.

Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Eva Stets, συντονίστρια των δακτυλιώσεων του λευκού πελαργού στην Ελλάδα.

Το συνεργείο φρόντισε τη μία οικογένεια πελαργών που φιλοξενείται στο Καλπάκι και στη συνέχεια μετέβη στον Παρακάλαμο όπου φιλοξενούνται 37 οικογένειες.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε δώδεκα φωλιές και δακτυλιώθηκαν 36 νεοσσοί πελαργοί.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρονται στο έδαφος, πραγματοποιούνται βιομετρικές μετρήσεις, τοποθετείται δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και οι νεοσσοί επανατοποθετούνται στη φωλιά.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς.

Τη δράση παρακολούθησαν και μαθητές του Γυμνασίου Παρακαλάμου που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα τόσο για τη διαδικασία όσο και για το συγκεκριμένο είδος που φιλοξενείται στο χωριό τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More