Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρήστος Στυλιανίδης από Τρίπολη : Ετοιμάζουμε την Εθνική Βάση Δεδομένων για τις φυσικές καταστροφές

Στην Τρίπολη βρέθηκε ο τέως Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, σε ημερίδα του δήμου της Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, που είχε ως θέμα ” τις απειλές της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο “, μίλησε για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που εισέρρευσαν ή εισρέουν στη χώρα μας, για τα ζητήματα της διαχείρισης των δασών, τη στήριξη της Πολιτικής Προστασίας και για τα συστήματα της έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, για τη θέσπιση και λειτουργία, μιας Εθνικής Βάσης Δεδομένων (με κονδύλια απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο) για τα θέματα των φυσικών καταστροφών, της παρακολούθησης, των στοιχείων, των πληροφοριών και των αποφάσεων δράσης, σε στιγμές μεγάλων ζημιών από καιρικά (και όχι μόνο) φαινόμενα. Θέλει, ωστόσο, χρόνο για να υλοποιηθεί, αυτή η μεγάλη βάση δεδομένων. ” Θέλουμε να συνδέσουμε την επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση, με τις δύσκολες επιχειρησιακές αποφάσεις, την κρίσιμη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά ο τέως Υπουργός.

Ο Ακαδημαικός Χρήστος Ζερεφός

Στην ημερίδα, παρευρέθηκε και μίλησε και ο Χρήστος Ζερεφός (γ. γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, επόπτης του κέντρου έρευνας φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, Ακαδημαικός).

Μιλώντας στην ΕΡΤ Τρίπολης, ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου, είπε τα εξής: ” Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, κινδυνεύουμε περισσότερο. Κινδυνεύουν και τα μνημεία της Πελοποννήσου. Υπάρχει ένας συνδυασμός του φαινομένου αυτού, με την σεισμικότητα που είναι ένας ενδογενής παράγοντας. Προσθέστε και τις κατολισθήσεις στις ακτογραμμές. Εμείς, συνεργαζόμαστε με τους φορείς υλοποίησης των πολιτικών. Το πράξαμε και με την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, με τον τόμο που της παραδώσαμε. Ελπίζω να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες προστασίας των μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος”.

Χρήστος Ζερεφός και Χρήστος Στυλιανίδης στην Τρίπολη

Στην ημερίδα, καθηγητές πανεπιστημίου, ανέπτυξαν διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως ειπώθηκε, οι υπεύθυνοι, θα πρέπει να δράσουν άμεσα, αφού βρισκόμαστε, ήδη, στο και πέντε.

Ακολούθησε συζήτηση και ανάγνωση των συμπερασμάτων της ημερίδας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More