Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Χωμενίδης στην ΕΡΤ: Πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στους θεσμούς

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου από τις εκδόσεις Πατάκη, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης φιλοξενήθηκε απόψε στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και του Απόστολου Μαγγηριάδη. Όπως εξήγησε ο κ. Χωμενίδης αυτό το βιβλίο ύστερα από πάρα πολλή σκέψη είπε ότι θα λέγεται «Η δίκη Σουάρεφ» δηλαδή «το ονόμασα με το όνομα της δικαστικής υπόθεσης γύρω από την οποία περιστρέφεται η πλοκή του βιβλίου».

«Δεν μπορώ να παίξω για το βιβλίο μου τον ρόλο που παίζανε παλιά οι ταξιθέτριες στους κινηματογράφους που λέγανε σε όσους πηγαίνανε ότι το έργο είναι πάνω – κάτω αυτό. Είμαι πολύ κακός σε αυτό, μακάρι να μπορούσα να το κάνω» είπε ερωτηθείς για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «είναι βιβλίο που διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο κομμάτι του μέσα σε ένα δικηγορικό γραφείο στο σήμερα στην Αθήνα. Οι ήρωες είναι άνθρωποι οι οποίοι θεωρώ ότι υπάρχουν στην πόλη και ξέρετε αυτό το οποίο είναι για εμένα η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο ζητούμενο, στη συγγραφική ηλικία που έχω φτάσει, είναι να παρουσιάσω την κοινωνία όπως είναι».

«Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός και εξαιρετικός θα έλεγα Αμερικάνος πεζογράφος που λέγεται Ρίτσαρντ Φορντ. Αυτός έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο ” Η χώρα όπως είναι”. Ο τίτλος “Η χώρα όπως είναι” είναι για εμένα το στοίχημα και στο προηγούμενο βιβλίο μου “Ο Τζίμης στην Κυψέλη” και στο “Η δίκη Σουάρεφ” και στο επόμενο θέλω να κάνω μια ελληνική – με κέντρο βέβαια την Αθήνα – τριλογία του πώς είναι η Ελλάδα από το 2020 και μετά».

Επίσης, ο Χρήστος Χωμενίδης τόνισε ότι για τον ίδιο κάθε βιβλίο είναι ένα στοίχημα. Εξήγησε ότι θέλει ο αναγνώστης που καταρχήν θα αγοράσει το βιβλίο και δεύτερον θα του αφιερώσει χρόνο, να περάσει ουσιωδώς. Να περάσει και καλά, δηλαδή η μία σελίδα να φέρνει την άλλη, αλλά και να δει τον κόσμο από μία ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία, «διότι αυτό κάνει η τέχνη γενικώς, φωτίζει την πραγματικότητα από μία αναπάντεχη οπτική γωνία».

Τι είπε για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Εχετε επιμείνει αρκετά στο ζήτημα της Δικαιοσύνης επεσήμανε ο Απόστολος Μαγγηριάδης ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Χωμενίδη αν νιώθει ότι η Δικαιοσύνη είναι προβληματική στην Ελλάδα ο συγγραφέας ανέφερε μεταξύ άλλων : «Δεν θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πιο προβληματική από τις άλλες χώρες. Θεωρώ ότι υπάρχουν χώρες άλλες στις οποίες η Δικαιοσύνη είναι τελείως μαριονέτα στα χέρια της πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ούτε νομίζω θα φτάσουμε. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πόσο αργεί η δικαιοσύνη να αποδοθεί. Δηλαδή περνάνε ενίοτε χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Και ένα άλλο πρόβλημα το οποίο το βλέπω σε διάφορους τομείς της ελληνικής κοινωνίας είναι ο κλονισμός, ο ισχυρότατος κλονισμός της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στους θεσμούς».

Ο κ. Χωμενίδης τόνισε ότι είναι πολύ ανησυχητικό ότι το Cancel Culture υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη[…] Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι όντως η πίστη στους θεσμούς στην Ελλάδα έχει κλονιστεί και στη Δύση γενικότερα».

Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχουν και εμβληματικές προσωπικότητες πια[…]Αυτό που ήταν ο Παλαμάς. Ο Κωστής Παλαμάς λειτουργούσε ως ο πατέρας του έθνους. Έλεγε κάτι ο Κωστής Παλαμάς και ασχέτως του πώς κρινόταν ως ποιητής η βαρύτητα της παρουσίας του και των λόγων του ήταν τρομερή».

Αναφερόμενος στην περίοδο του lockdown είπε ότι εκτιμά «έχει μείνει η αίσθηση ότι μπορεί η συμφορά να μας έρθει από οπουδήποτε[…] αυτό νομίζω ότι είναι ένα τραύμα της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από το 2010, από τη χρεοκοπία του κράτους και ό,τι έφερε η χρεοκοπία αυτή, ότι φοβόμαστε ότι θα μας έρθει ένα χαστούκι από εκεί που δεν το περιμένουμε. Δηλαδή δυσκολευόμαστε ακόμα και αν μας αποδεικνύουν ότι η χώρα πάει καλά -και δεν ισχυρίζομαι εγώ ότι το ξέρω αυτό- λέω ότι ακόμα και αν ήμουν απολύτως βέβαιος πάλι θα φοβόμουνα ότι κάτι θα συμβεί».

«Έχω υποστεί μπούλινγκ»

Μιλώντας για το θέμα του μπούλινγκ είπε ανάμεσα σε άλλα ότι και ο ίδιος είχε υποστεί για δυο λόγους «πρώτον επειδή είχα πολύ σγουρά φουντωτά μαλλιά» και λόγω του «ότι η μαμά μου ήταν πολύ αβανγκάρντ και μου έβαζε κάτι κόκκινα πουκάμισα, ένα παντελόνι το οποίο είχε στάμπες γαλλικών εφημερίδων κλπ». Όπως είπε του έπιαναν τα μαλλιά και μάλιστα στο πούλμαν του ιδιωτικού του σχολείου «μου είχαν αδειάσει ένα τασάκι με αποτσίγαρα πάνω στο “θάμνο” που είχα για μαλλί. Στην τάξη που μπορούσα να ξεδιπλώσω την προσωπικότητά μου, πέρα από αυτά τα παρδαλά πουκάμισα και το μαλλί το άφρο, ήμουνα πρόεδρος. Στην τάξη έχαιρα εκτίμησης και ζούσα μια διπλή ζωή».

Τι ανέφερε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ανέφερε ότι «σε μια γενική ερώτηση γενικώς απαντάω ότι οι χώρες καλύτερα κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας αρκεί να υπάρχει μία κοινή γλώσσα[…] εγώ είμαι αρκετά απογοητευμένος από την προεκλογική περίοδο μέχρι στιγμής διότι βλέπουμε ότι είναι εκτός θέματος….».

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς σχετικά είπε ότι θα ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο καθένας «να μας πει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα στην επόμενη δεκαετία ή εικοσαετία, πώς σκέφτεται ότι αυτή η χώρα μπορεί να εξελιχθεί. Δέχεται ότι η χώρα θα γίνει Φλόριντα της Ευρώπης ή πάει προς τα εκεί; Το θέλουμε αυτό; ».

Για το θέμα του προσώπου του πρωθυπουργού της χώρας είπε ότι θέλει άνθρωπο που να εμπιστεύεται και να μην του βγάλουν από το μανίκι σαν λαγό ενα τρίτο πρόσωπο. «Θα ήθελα να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματος που θα είναι πρώτο στις εκλογές».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χωμενίδη στο ακόλουθο βίντεο:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More