Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς παιδοψυχίατρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων – Έκκληση από τον Σύλλογο Asperger (ηχητικό)

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων   από τη έλλειψη παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας τους τελευταίους μήνες.

Σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ Χανίων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Asperger, Ιωάννα Μαλανδράκη και το Μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας, Μαρία Μπουντουράκη – Wilson, αναφέρθηκαν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε όλη την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έκλεισε και η Παιδοψυχιατρική Μονάδα του ΠΑΓΝΗ -η οποία εξυπηρετεί και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι αδύνατο να επωμιστεί και τα περιστατικά των Χανίων, αφού το διάστημα αναμονής για τα ραντεβού φτάνει το ένα  έτος.

Σε ότι αφορά στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η Διοίκηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της  για ένα μήνα, με τη μετακίνηση για ένα μήνα παιδοψυχιάτρου από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Η προκήρυξη που αφορούσε στην πρόσληψη  δύο παιδοψυχιάτρων αποδείχθηκε άγονη.

Αντίστοιχη ήταν και η τύχη της προκήρυξης κάλυψης δύο θέσεων στα Χανιά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων επιχείρησε να καλύψει έστω και με ημι-απασχόληση τα κενά. Απευθύνθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο. Ωστόσο, κανένας από τους 4 συνολικά παιδοψυχίατρους που έχουν ιδιωτικά ιατρεία, δεν ανταπορκίθηκε.

Οι γονείς παιδιών και εφήβων που χρειάζονται παιδοψυχιατρική παρακολούθηση θα πρέπει να καταφεύγουν είτε σε ιδιώτες γιατρούς είτε στην Αθήνα. Και στις δυο περιπτώσεις το κόστος και η ταλαιπωρία των οικογενειών είναι δυσβάσταχτο, τόνισαν στη διάρκεια της συνέντευξης οι κυρίες Μαλανδράκη και Μπουντουράκη.

Ο  Σύλλογος απευθύνεται με  επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας και τον Πρωθυπουργό με αίτημα την επίλυση του προβλήματος.

Ακούστε τη συνέντευξη

Η λύση του προβλήματος είναι επιτακτική για τις οικογένειες των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και για το σύνολο των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι εξελίσσονται σύμφωνα με τους ειδικούς «σε μια νέα πανδημία» προβλήματα που φαίνεται ότι εντείνονται  μετά τις περιόδους της καραντίνας, κρούοντας το “καμπανάκι” για την ανάγκη ύπαρξης δομών αλλά και έγκαιρης παρέμβασης.

Σύμφωνα με στοιχεία Πανελλαδικής έρευνας, σημαντική είναι η αύξηση άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών με τα αποτελέσματα να δείχνουν αυξημένα ποσοστά με νέα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία που αγγίζει το 30% και αγχώδεις εκδηλώσεις σε ποσοστό 15% Πανελλαδικά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More