Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χόλιγουντ: Τέλος η απεργία των ηθοποιών – Τι έλεγαν στο ertnews.gr πριν από τη λήξη 

Μετά από 118 μέρες, έληξε προσωρινά η απεργία των ηθοποιών. Η νέα τριετής συμφωνία εξασφαλίζει τους ηθοποιούς θα ενισχύσει την ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη, θα αυξήσει τις επιπρόσθετες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται και στο διαδίκτυο, καθώς και τις εισφορές των κινηματογραφικών παραγωγών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου. Τέλος θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ.

Το σωματείο SAG-AFTRA βρισκόταν σε απεργία από τις 14 Ιουλίου και εκπροσωπεί περίπου 160.000 μέλη του κλάδου.

Τρεις εκπρόσωποι (δύο από το σωματείο ηθοποιών και ένας από το σωματείο σεναριογράφων –η απεργία του οποίου έχει λήξει νωρίτερα-) μας μίλησαν αποκλειστικά.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζέσικα Τσαστέιν, σε συμφωνία με το σωματείο της, ταξίδεψε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της νέας της [ανεξάρτητης] ταινίας με τίτλο «Memory». Η ηθοποιός που είχε βραβευτεί στο Σαν Σεμπαστιάν τη χρονιά που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «Τα Μάτια της Τάμμυ Φέυ» αναφέρθηκε στην απεργία, σε αποκλειστικές της δηλώσεις σε εμάς:

@alexlizardos Η Τζέσικα Τσαστέιν με αφορμή την πρεμιέρα του Memory στο San Sebastian μίλησε για την απεργία του @SAG-AFTRA @Jessica Chastain @apollonbollas @Dafni Scaglioni @ERT NEWS ♬ πρωτότυπος ήχος – alexlizardos

«Υπάρχει η ελπίδα ότι τα μέλη θα αισθανθούν πως έλαβαν ένα κατάλληλο και δίκαιο συμβόλαιο και ότι αυτό θα επικυρωθεί σύντομα. Και μετά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που να εμποδίζει την Ένωση των Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης να επιστρέψει στο τραπέζι με την Ένωση Ηθοποιών, το σωματείο μου. [Πρέπει] να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο συμβόλαιο. Περιμένουμε από τις 12 Ιουλίου -αν θυμάμαι καλά τότε ξεκίνησε η απεργία- και κάθε μέρα η Ένωση Ηθοποιών υποστηρίζει πως είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε εσάς να διαπραγματευτείτε. Ελπίζω λοιπόν στο ίδιο πνεύμα με αυτό που κατάφεραν να κλείσουν τη συμφωνία με την Ένωση Σεναριογράφων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να συνεργαστούν. Και ανυπομονώ να δω πώς όλοι θα κάνουν ένα βήμα προς την επίλυση», μας είπε η Τζέσικα Τσαστέιν.

Ο Τοντ Χέινς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. Έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλυγουντ όπως την Κέιτ Μπλάνσετ, τη Τζούλιαν Μουρ (θεωρείται δική του αποκάλυψη), τη Νάταλι Πόρτμαν, τον Μαρκ Ράφαλο, τον Γιούαν Μαγκρέγκορ, τον Ρίτσαρντ Γκιρ, την Αν Χάθαγουέι και άλλους πολλούς, κατανοεί βαθύτατα τις ανησυχίες των ηθοποιών πρώτης γραμμής αλλά και την ανάγκη υποστήριξης κάθε καλλιτέχνη που η ύπαρξη του αμφισβητείται.

@alexlizardos ♬ πρωτότυπος ήχος – alexlizardos

«Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον του κινηματογράφου. Νομίζω ότι όλοι περιμένουμε να δούμε. Νομίζω ότι όλοι αντιμετωπίσαμε την τεχνολογία ως πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται και προβάλλονται οι ταινίες. Και άλλαξε το τι ήταν δυνατό [να γίνει] στη μεταφορά από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη. Και πολλά άλλα ζητήματα. Και τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ιδέα και την πρόκληση του πώς πρέπει να πληρωνόμαστε επαρκώς ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σκληρά εργαζομένων στις σειρές και στη ροή περιεχομένου, και, χαίρομαι που μοιάζει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος μεταξύ των σεναριογράφων αυτή τη στιγμή, που ελπίζω μόνο ότι θα συνεχιστεί και θα προκαλέσει συζητήσεις και με το σωματείο των ηθοποιών. Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά και πρέπει να πληρώσουμε τους ανθρώπους, να τους πληρώσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν δίκαια, εξετάζοντας τα χρήματα που βγαίνουν», μας είπε.

Ίσως κάποιοι τη θυμάστε στο πλευρό της Τζένιφερ Λόπεζ και της Τζέιν Φόντα στην «Κακιά Πεθερά». Η Γουάντα Σάικς είναι stand up comedian που γράφει και αφηγείται τις ιστορίες και τους προβληματισμούς της με χιούμορ και σοβαρότητα. Με αφορμή το “Wanda Sykes: I’m an Entertainer» που προβάλλεται ήδη στο Netflix, μιλήσαμε και για την απεργία.

@alexlizardos Η @Wanda Sykes με αφορμή τη συνάντηση μας για το @I am an entertainer μας μίλησε για την απεργία του @SAG-AFTRA @ERT NEWS @Dafni Scaglioni @apollonbollas ♬ πρωτότυπος ήχος – alexlizardos

«Λοιπόν, είναι πραγματικά σα να οροθετείται η διαχωριστική γραμμή στην άμμο, όσον αφορά το τι χρειαζόμαστε και το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Kαι νομίζω ότι το μεγαλύτερο αδιέξοδο αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα μας και να την επαναχρησιμοποιήσουν, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα πλάνα παρασκηνίου. Και αυτό δεν είναι σωστό. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα που αγαπούν. Και αυτή τη στιγμή τους αφαιρούν αυτό το δικαίωμα», μας δήλωσε η Γουάντα Σάικς.

Οι δύο απεργίες έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει στην κινηματογραφική οικογένεια της Καλιφόρνια περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More