Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες της Διασποράς

25.610 Έλληνες της Διασποράς, προσέρχονται από τις 7 σήμερα το πρωί στις κάλπες του εξωτερικού προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα 102 τμήματα που έχουν “στηθεί” ανά την υφήλιο.

Με την Μελβούρνη και το Σίδνει να έχουν ήδη καταμετρήσει φακέλους και σφραγίσει τον διπλωματικό σάκο που θα αποσταλεί στο Εφετείο Αθηνών ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες η εκλογική διαδικασία για τον ομογενειακό ελληνισμό πανηπειρωτικά. 25.610 εγγεγραμμένοι Έλληνες εκλογείς έναντι των 22.855 προσήλθαν στις 35 χώρες της υφηλίου ψηφίζοντας σε 102 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε προξενεία και πρεσβείες, σχολεία και κοινοτικά καταστήματα ιερούς ναούς και πολιτιστικά κέντρα του ελληνισμού.

Στα τμήματα του εξωτερικού δεν γίνεται καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συσκευάζονται σε διπλωματικό σάκο και αποστέλλονται με τον δικαστικό αντιπρόσωπο στην Αθήνα και εκεί γίνεται η καταμέτρηση. Η πρώτη πτήση για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο είναι αύριο το βράδυ οπότε Δευτέρα μεσημέρι θα είναι στην Αθήνα ο σάκος και θα παραδοθεί στο Εφετείο Αθηνών.

Στις προηγούμενες εκλογές ήρθαν από Ντάργουιν και Πέρθ που είναι τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το εκλογικό τμήμα στη Μελβούρνη αυτή τη φορά ήρθαν από άλλη χώρα… δηλαδή τη Ν. Ζηλανδία.. αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ χαρούμενοι που είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στον χώρο της διαμονής τους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού απαντάται σε τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων με το Λονδίνο να κρατά τα σκήπτρα (4414 εκλογείς) τις Βρυξέλλες να ακολουθούν με 1716 ψηφοφόρους.

Μέχρι στιγμής πάνω απ’ το 10% των εκλογέων έχει προσέλθει… είμαστε η δεύτερη πόλη μετά το Λονδίνο σε εκλογείς έχουμε 1716 άτομα και τα έχουμε χωρίσει σε 4 εκλογικά τμήματα και η εκλογική διαδικασία θα έλεγα ότι εξελίσσεται εορταστικά και ευχάριστα.

Στις Βρυξέλλες έχουμε τέσσερα τμήματα και έχουμε ένα στην Αμβέρσα. Οι Έλληνες περιοχών που δεν συμπλήρωσαν τον απαραίτητο αριθμό όπως Λιέγη Σαρλερουά και Γκέγκ έχουν έρθει σε εμάς.

Στις 7 η ώρα σήμερα θα κλείσει η διαδικασία, θα συλλέγουν όλοι οι φάκελοι και αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στην Αθήνα απ’ τον αρμόδιο επόπτη που θα τους μεταφέρει στο Εφετείο και θα ανοιχτούν οι αύριο στην Αθήνα.

Στο Άμστερνταμ απαντώνται 1.055 εκλογείς η Βέρνη έχει (1.008) η Λευκωσία (893) το Παρίσι (893) το Βερολίνο (810) το Μόναχο (731) η Χάγη (715) και το Λουξεμβούργο (με 665).

Στους χώρους του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου ξεκίνησε κανονικά στις 7 η ώρα η ψηφοφορία για τις Εθνικές Εκλογές.

731 Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι κατά 100 περισσότεροι που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογές πριν έναν μήνα τον Μάιο

Το ποσοστό στις εκλογές του Μαΐου ήταν 81% δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα….

Και στην γειτονική Βουλγαρία και στην Αίγυπτο η διαδικασία κύλησε ομαλά.

Στο χωριό των Σφουγγαράδων, στην Τάμπα των ΗΠΑ, η μικρή – μεγάλη Ελλάδα έδωσε ομοίως δείγμα δημοκρατικής γραφής.

Όταν στις 7 το απόγευμα κλείσουν οι κάλπες και στα 102 εκλογικά τμήματα πανηπειρωτικά, οι Εφορευτικές Επιτροπές, δεν θα κάνουν επί τόπου διαλογή αλλά οι φάκελοι κλειστοί θα αποσταλούν στο Εφετείο Αθηνών για την καταμέτρηση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More