Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

104 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γενοκτονία των Ποντίων, μία από τις οδυνηρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Μετά από τον ξεριζωμό και την εξόντωση τους 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση από τη διεθνή κοινότητα. Στην Ελλάδα η «Φλόγα της Μνήμης» θα ανάψει και φέτος σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας, όπως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού , στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας άναψε το μεσημέρι η «Φλόγα της μνήμης». Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων και των ψυχών που χάθηκαν, ενώ παράλληλα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν και στην Καλαμαριά. Με το γράμμα «G» που συμβολίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, φωταγωγήθηκε από τα ξημερώματα το δημαρχείο, ενώ οι σημαίες του κυματίζουν μεσίστιες, ανήμερα της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου κι αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Συγκλονιστικό ήταν το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε, μπροστά από το Μνημείο των νεομαρτύρων του Πόντου, από μέλη τη Αδελφότητα Κρωμναίων. «Ο όρκος των ανταρτών», αλλά και η Σέρρα, ο χορός των μαχαιριών, καθήλωσαν όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ το παρόν έδωσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, υποψήφιοι βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την τέως ΕΣΣΔ, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More