Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα την τήρηση του νόμου για θερινή αναπαράσταση αλωνίσματος σε χωριό της Αρκαδίας

Πρόταση για επιβολή διοικητικού προστίμου, ύψους 50.000 ευρώ (10.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο), προς την αρμόδια δημοτική επιχείρηση δήμου της Αρκαδίας, γνωστοποίησε, με ανάρτησή της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πρόκειται για περιστατικό που αφορά, θερινή αναπαράσταση αλωνίσματος με πέντε άλογα, στο πλαίσιο τήρησης λαικού, παραδοσιακού εθίμου (εκδήλωση), που έγινε σε γνωστό χωριό της Αρκαδίας.

Η ενεργοποίηση της έρευνας, έγινε, κατόπιν αιτήματος του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ώστε να διαπιστωθεί, εάν τηρήθηκαν οι προυποθέσεις (Ν. 4830 / 2021, Α 169), για την αναπαράσταση του αλωνίσματος και αν υπήρξε, ενδεχόμενη κακοποίηση των ζώων που συμμετείχαν στο δρώμενο αυτό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο Αρκαδικός αυτός δήμος, φαίνεται να μην μερίμνησε για την αδειοδότηση της εκδήλωσης, ενώ και η δημοτική επιχείρησή του, ως υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση, προέβη στη χρησιμοποίηση πέντε αλόγων, χωρίς να τηρούνται οι προυποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του Ν. 4830 του 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Π.Ε. και μετά από αυτοψία στα άλογα, μεταγενέστερα του δρωμένου, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδουλώνουν κακοποίηση των συγκεκριμένων ζώων.

Η Αρχή, γνωστοποιεί, ότι αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες, κατά του δημάρχου, ενώ, αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου της υπόθεσης, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση των στοιχείων αυτής.

Επίσης, προτάθηκε προς το αυτοτελές τμήμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του Υπουργείου Εσωτερικών, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία να καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που έχουν να κάνουν στον τρόπο και στην διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων του άρθρου 35 του ίδιου νόμου.

Και αυτό, γιατί, η ειδική γραμματεία για την προστασία των ζώων συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, με έγγραφό της, γνωστοποίησε στην Αρχή, ότι, η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ώστε να μπορούν να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη (εάν υπάρξει) απάντηση – τοποθέτηση του συγκεκριμένου δήμου.

.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More