Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλλειψη αίματος, διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα: Στην ΕΡΤ η πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και δύο ασθενείς

«Το πρόβλημα είναι ότι μακροχρόνια αντιμετωπίζουμε ελλείψεις αίματος, όχι μόνο στο Παίδων Αγία Σοφία, απλώς είναι πιο έντονο το θέμα εδώ γιατί εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος αριθμός πασχόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό οδηγεί σε υπομεταγγίσεις, μειωμένες ποσότητες αίματος αλλά και αναβολές μεταγγίσεων» ανέφερε η κ. Μαρία Αγγελοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στην εκπομπή της ΕΡΤ «NewRoom» με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κεντρική διαχείριση αίματος, ένα αναπτυγμένο εθνικό σύστημα αιμοδοσίας, όπου θα μπορεί να προβλέπει, να βλέπει τις ανάγκες και να τις καλύπτει», πρόσθεσε.

Η Μυρσίνη, που πάσχει από Μεσογειακή Αναιμία, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, λέει ότι όταν παίρνει λογότερα ml αίματος από όσα θα έπρεπε δεν έχει «μια φυσιολογική καθημερινότητα, δηλαδή ζω σαν άρρωστη». Εξήγησε μάλιστα ότι οι υπομεταγγίσεις είναι όταν «δεν λαμβάνεις την ποσότητα (αίματος) που σου αναλογεί».

«Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει από τον Ιούλιο και εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και τώρα. Βέβαια αυτό το θέμα είναι διαχρονικό. Κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν περίοδοι όπως το καλοκαίρι, οι περίοδοι του Πάσχα, των Χριστουγέννων, των γιορτών όπου οι αιμοδότες αναμένεται να λείψουν για διακοπές. Εκεί παρατηρούνται ελλείψεις αίματος και εμείς τις βιώνουμε πολύ πιο έντονα. Για παράδειγμα, (…) πανελλαδικά υπάρχουν 2.200 πάσχοντες. Από αυτούς οι 1.500 εξυπηρετούνται σε επτά μονάδες. Στην Αθήνα, το Αγία Σοφία, έχει τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών. Είναι παιδιά και ενήλικες. Είναι 750 άτομα», τόνισε ο Παύλος ο οποίος πάσχει από Μεσογειακή Αναιμία.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More