Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακανονισμό με τη ΔΕΗ για το χρέος της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου

Το χρέος της Δημοτικής Επιχείρησες Ύδρευσης αποχέτευσης Λέσβου στη ΔΕΗ ύψους 4ων εκατομμυρίων ευρώ απασχόλησε τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που αποφάσισε κατά πλειοψηφία διακανονισμό για 24 μήνες. Ανάλογη απόφαση πρέπει να λάβει και το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης.

Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ τον Αύγουστο έστειλε εξώδικο στη ΔΕΥΑΛ για το συσσωρευμένο χρέος που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια.

Το θέμα όμως δεν είναι καινούριο ούτε αφορά μόνο τη ΔΕΥΑ Λέσβου αλλά όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης ανά την Ελλάδα. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είχε ζητήσει από τους δυο δήμους, αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού κάτι το οποίο δεν έγινε. Επιπλέον η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει στις αρχές του 2023 να επιδοτήσει με 120 εκατομμύρια τις ΔΕΥΑ για να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, χρήματα τα οποία ουδέποτε αποδόθηκαν στις ΔΕΥΑ.

Πριν από δύο εβδομάδες το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, μόνο όμως σε επίπεδο ενημέρωσης χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Η λύση που προτάσσεται είναι διακανονισμός με τη ΔΕΗ για 24 μήνες και απόδοση πολλών χιλιάδων ευρώ το μήνα, ποσό στο οποίο δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΛ. Aκόμα όμως και αν γίνει διακανονισμός με τη ΔΕΗ , τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑΛ δε θα εκλείψουν, όπως διατυπώθηκε τόσο από τον πρόεδρο της επιχείρησης όσο και από δημοτικούς συμβούλους.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, την απόφαση για διακανονισμό δεν ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση του Γιάννη Συκά γιατί όπως εξήγησε ο συνδυασμός του,  «εδώ και μήνες σε κάθε συνεδρίαση, ζητά επιτακτικά να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΛ και για όλα τα προβλήματά της, όπως οφειλές, κακής ποιότητας νερό ή καθόλου νερό στα χωριά, αλλά η δημοτική αρχή δεν ήθελε να το συζητήσει. Αντ’ αυτού, δυο μέρες πριν τις εκλογές φέρνει έκτακτο θέμα χωρίς συζήτηση και ενημέρωση για διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Δε λύνονται με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα». 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More