Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Έκθεση Eurobank – Στα 4 δισ. ετησίως η παραοικονομία στην Ελλάδα

Τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα παρουσιάζει σε έκθεση της η Eurobank και συνοψίζει ορισμένες από τις επιπτώσεις που έχει για τα δημόσια οικονομικά αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Αν και η έκταση της παραοικονομίας ή της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα  είναι δύσκολο εκ της φύσεως του φαινομένου να υπολογιστεί με ακρίβεια ωστόσο υπολογίζεται ότι το εύρος κινείται μεταξύ 20%-30% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα και την κατανάλωση αλλά και των στοιχείων για την αγορά εργασίας από την ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μία αδρή εκτίμηση για το μέγεθος της παραοικονομίας που εκτιμάται ότι κινείται στα €40 δις ετησίως.

Η άμεση συνέπεια της εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι πρώτον η απώλεια εσόδων για το Κράτος. Δεύτερον το ζήτημα της φορολογικής δικαιοσύνης, το κράτος βασίζεται στην άντληση εσόδων από ομάδες με ανελαστικές φορολογικές επιλογές – κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους.

Και τρίτον η μετατόπιση της οικονομίας σε ένα μοντέλο βασισμένο υπέρμετρα στην αυτοαπασχόληση και σε έναν μεγάλο αριθμό πολύ μικρών επιχειρήσεων, εις βάρος της μισθωτής εργασίας και των επιχειρήσεων μεγαλύτερου μεγέθους αντίστοιχα.

Η αντιμετώπιση επομένως του ζητήματος της παραοικονομίας σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Σημαντικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση στους μισθούς του δημόσιου τομέα, αύξηση του αφορολόγητου και παράταση του Market Pass – Επίσης περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις και διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα “Σπίτι μου

Πέντε στους 10 χρήστες διαδικτύου είναι συστηματικοί online αγοραστές αφού πραγματοποιούν ηλεκτρονική αγορά τουλάχιστον κάθε 15ήμερο, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More