Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Στη Βουλή το «καλάθι του νοικοκυριού» – Προδημοσίευση Προγράμματος “Εξοικονομώ-ανακαινίζω για νέους”

Κατατέθηκε στη Βουλή και η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού». Σύμφωνα την τροπολογία, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Ειδικότερα, οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή. Επίσης ενημερώνουν τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή online καταστήματα τους, για σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής τους.

Εν τω μεταξύ προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα “εξοικονομώ-ανακαινίζω για νέους”. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις 350 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσουν 20.000 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών τα σπίτια τους.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την επιδότηση των νοικοκυριών ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες. Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου προανήγγειλε το πρόγραμμα που στόχο έχει να καταστήσει τους ίδιους τους καταναλωτές παραγωγούς ενέργειας που καταναλώνουν, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης τον Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2023. Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες χωρίζονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, τα οποία αναρτώνται έως τις 15 Νοεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar και θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τέλος ο κανόνας προσφοράς – ζήτησης είναι η μία και μοναδική παράμετρος που διαμορφώνει τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου απουσία καθοριστικής απόφασης από πλευράς Ευρώπης για μία κοινή λύση για τη συγκράτηση των τιμών.

Η διεθνής τιμή στην αγορά του Άμστερνταμ κυμαίνεται στην περιοχή των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υψηλότερα σε σχέση με χθες, αλλά σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε στα τέλη Αυγούστου.

Η αγορά παίρνει σήμα μόνο από το γεγονός ότι ο ήπιος καιρός στην ηπειρωτική Ευρώπη συνεπάγεται μικρότερη ζήτηση άρα και υψηλότερα ποσοστά αποθήκευσης, ωστόσο μία ανατροπή των δεδομένων αυτών αλλά και η ξεκάθαρη πλέον διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων ενδέχεται να προκαλέσει νέα εκτίναξη της τιμής.

Εν τω μεταξύ το βλέμμα στρέφεται αύριο και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια της ευρωζώνης κατά 0,75%. Ωστόσο στην αγορά ομολόγων υπάρχει μία σχετική αποσυμπίεση με το ελληνικό ομόλογο να υποχωρεί κάτω από το 4,7% και το γερμανικό κάτω από το 2,2%.

Παρουσίαση Ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More