Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έ. Λαμπροπούλου στο Πρώτο για οπαδική βία: Εμβαλωματικά τα μέτρα των κυβερνήσεων – Καταλήγουμε στην ατιμωρησία (audio)

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει στρατηγική από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο του φαινομένου της οπαδικής βίας και γιατί υπάρχει μια σταθερά σταθερή προτίμηση του σε μέτρα κυρίως εμβαλωματικού χαρακτήρα, γιατί δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αθλητικών παραγόντων, γιατί εφαρμόζονται ημίμετρα και τελικά υπάρχουν αυστηρές ποινές, οι οποίες εξαντλούνται σε εισπρακτικό επίπεδο στις ΠΑΕ, ενώ στη βασική ομάδα αναφοράς που είναι οι νέοι και οι ανήλικοι, δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα». Στους παραπάνω λόγους, οφείλεται σύμφωνα με την καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, Έφη Λαμπροπούλου, το γεγονός ότι δεν μπαίνει ένα τέλος στο φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η κ. Λαμπροπούλου, υποστήριξε ότι «ενώ εξαγγέλλονται αυστηρές ποινές, διακηρύσσεται η πρόληψη, ακολουθείται η καταστολή, για να επιλεγεί στο τέλος η ατιμωρησία».

«Καταλήγουμε στην ατιμωρησία. Πάμε σε ένα αυστηρό τιμωρητικό πλαίσιο για τις ΠΑΕ. Πληρώνουν υψηλά πρόστιμα για τα προβλήματα και μένουμε σε αυτό, δηλαδή στην είσπραξη από την πλευρά της πολιτείας. Η πολιτεία εισπράττει και μένει ως προς αυτό το κομμάτι καλυμμένη» συμπλήρωσε η κ. Λαμπροπούλου.

Για να κάνει κάποιος τέτοιες πράξεις σημαίνει ότι έχει ευκαιρίες, σημείωσε η ίδια, επομένως, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι να περιορίσει αυτές τις ευκαιρίες. Πρόκειται για τεχνικές μορφές πρόληψης, εξήγησε η κ. Λαμπροπούλου.

«Είναι υποτυπώδης ο έλεγχος ο οποίος γίνεται στους εισερχόμενους στον αθλητικό χώρο. Η αστυνομία είναι περιορισμένη ως προς τον έλεγχο τον οποίο κάνει, οι σεκιούριτι είναι σε συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή υπάρχει ευχέρεια κινήσεων. Αυτό είναι ένα μέτρο, ένα βήμα, τεχνική πρόληψη. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε για την εμπλοκή των ίδιων των παραγόντων στην συζήτηση με την Πολιτεία, για την προσπάθεια που οι ίδιοι θα κάνουν για τον έλεγχο των χώρων και πολύ αργότερα να μιλήσουμε για το νομοθετικό οπλοστάσιο, το οποίο εγώ δεν θεωρώ ότι έχει πρόβλημα» ανέφερε η κ. Λαμπροπούλου.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αναπτύσσεται μια διάσταση που υπάρχει στη Λατινική Αμερική και συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. «Αυτό είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό» τόνισε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει πράγματι ζήτημα ώσμωσης των συγκεκριμένων ομάδων με τον ακροδεξιό χώρο, η κ. Λαμπροπούλου σημείωσε ότι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι «είναι ισχυρή και η άλλη πλευρά, έτσι εμφανίζονται στα στοιχεία, ο ακροαριστερός χώρος, ο αναρχικός χώρος δηλαδή. Έχουμε και την άλλη πλευρά, η οποία εκπροσωπείται στις έρευνες με τα ίδια περίπου ποσοστά με τον ακροδεξιό χώρο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More