Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί παίρνει διαστάσεις επιδημίας η άνοια- Μέτρα πρόληψης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

“Η άνοια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια ή ακόμα και πανδημίας… Και δεν το λέμε αυτό για να προκαλέσουμε πανικό, αλλά κυρίως για να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να καταλάβουν πως πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση”, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” ο νευροψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπεκιαρίδης- Μόσχου για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας.

Τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς, όπως τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε σε παγκόσμιο επίπεδο στην περίοδο από το 2015 έως το 2050, οι περιπτώσεις ασθενών με άνοια θα τριπλασιαστούν και στη χώρα μας το ίδιο διάστημα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. “Η πρόγνωση δηλαδή στην Ελλάδα δεν είναι πολύ καλή, θα έχουμε δηλαδή έντονο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Μπορεί κάποιος να εμφανίζει άνοια στην τρίτη ηλικία για πολλούς λόγους και για αυτό είναι σημαντικό να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσει”, δήλωσε ο κ. Μπεκιαρίδης- Μόσχου. Είπε ακόμα πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα για την άνοια, μια νόσο μη αναστρέψιμη όταν ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί ο ασθενής.

Σύμφωνα με τον γιατρό υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης, πουβοηθούν πολύ και μεταξύ αυτών είναι η επικοινωνία και η κοινωνικότητα, η μεσογειακή διατροφή, η συστηματική σωματική και νοητική άσκηση, η ρύθμιση άγχους και κατάθλιψης, όπως και η επίσκεψη στα σχετικά Κέντρα Ημέρας, όπου εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More