Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν και σήμερα (13/12) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι σύντομα οι Κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. Όσο ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στο στόχο του 2% τόσο οι αξιωματούχοι των Κεντρικών τραπεζών έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων, πιθανότατα από την άνοιξη του νέου έτους.

Του Παντελή Μάνου

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έχει ακόμη πεί ότι η Fed έχει τελειώσει οριστικά με τις αυξήσεις. Πρόσφατα προειδοποίησε ότι «θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγου-ριά» ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να νικήσει πλήρως τον πληθωρισμό.

Πάντως, η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση που θέλει η Fed. Μόλις χθές, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από το υψηλό του 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία βρί-σκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης», ότι δηλαδή ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% της Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,15%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,21%, το Μιλάνο ενισχύεται οριακά κατά 0,07%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,28%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 87 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1292,35 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,72%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,17%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 3,93%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,18% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,39%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,87%, στα 69,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,81%, βρίσκεται στα $ 73,83.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0787 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More