Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας  στον άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου

Kαλοκαίρι στη Λέσβο με γεύσεις και αρώματα από τα προϊόντα της πλούσιας γης και την φροντίδα των ανθρώπων.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, παρακολουθεί το εγχείρημα της Ακαδημίας Μεσογειακής Γαστρονομίας να διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που θα μάθουν τα μυστικά της λεσβιακής κουζίνας.

Τρείς επιχειρηματίες ενώθηκαν για να κάνουν γνωστά τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Η  αρτοβιοτεχνία Αγιάσου Σουσαμλή, το ελαιοτριβείο Καλαμποκά και η Ποτοποιία Γιαννατσή, έπιασαν το νήμα του χρόνου και το πήγαν πίσω εκεί όπου άρχισαν όλα πριν από χιλιάδες χρόνια, δείχνοντας ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις συνήθειες των ανθρώπων.  

Από τον άγιο Ισίδωρο στο Πλωμάρι ο Μανώλης Συρέλλης, ποτοποιός, εξηγεί πως αποφάσισαν να ανοίξουν έναν χώρο για να μάθουν οι επισκέπτες τι πραγματικά σημαίνει μεσογειακή κουζίνα.  

Η ιδέα αφορά στην δημιουργία μικρών γκρούπ των δυο έως έξι ατόμων, που θα φορούν την ποδιά του μάγειρα και θα μαθαίνουν να παρασκευάζουν φαγητά με τις παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπό τις οδηγίες εξειδικευμένου προσωπικού.

Μια καλή χωριάτικη σαλάτα χρειάζεται τέσσερα συστατικά εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το ελαιόλαδο και συνοδεύεται από ζεστό φρυγανισμένο ψωμί με ρίγανη και αλάτι, λέει ο κ. Συρέλλης.  

Η Ειρήνη Καλαμποκά εκ μέρους της επιχείρησης παραγωγής ούζου εξηγεί το πως η ιδέα βοηθά την προβολή της τοπικής κουζίνας. Η απλότητα των πιάτων, με αγνά υλικά είναι το μυστικό. Η μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, σε συνδυασμό με το ούζο Πλωμαρίου, απογειώνουν την γεύση.

Οι προετοιμασίες για ένα γεύμα αντάξιο των καλύτερων σεφ ξεκινούν από μια μικρή ομάδα παραγωγών. Η ιεροτελεστία του φαγητού στο νησί του Αιγαίου έγκειται στην συναναστροφή, που αποπνέει το άρωμα του γλυκάνισου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More