Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακόμη… έρχονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Σε μόλις τρία χρόνια, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν «πλήρη αυτονομία», δηλαδή να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ένα ταξίδι εντελώς χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
Το πρόβλημα; Αυτή η πρόβλεψη χρονολογείται από το 2015. Όμως, η προθεσμία για αυτή την «πλήρη αυτονομία» έχει παρέλθει.

Αυτόνομη οδήγηση: Πολλά υποσχέθηκαν, λίγα υλοποιήθηκαν

Για πολλά χρόνια, στον κόσμο της αυτόνομης οδήγησης κυριαρχούσαν οι τολμηρές προβλέψεις. Πότε τα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα; Το 2018; Το έτος 2019; Το έτος 2020;
Τώρα, το 2023, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις ανακοινώσεις, η εφαρμογή ταξί Uber, πούλησε το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που το ερευνούσαν ξέμειναν από χρήματα. Η Volkswagen επίσης, έχει πρόσφατα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει πόρους αλλού αντί για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί πρέπει να εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι ενεργοί πίσω από το τιμόνι.

Νέα ρομποτική άξονα

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι μηχανές δεν σημειώνουν καθόλου πρόοδο; Όχι. Αθόρυβα, το 2022 ήταν μάλιστα ένα από τα πιο σημαντικά έτη στην αυτόνομη οδήγηση και ειδικά για τα λεγόμενα “robotaxis”. Αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η θυγατρική της Google Waymo και οι νεοσύστατες εταιρείες Motional και Cruise, είχαν αυτοκινούμενα ταξί στους δρόμους μέχρι το τέλος του 2022, τα οποία δεν χρειάζονται καθόλου οδηγό.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν επίσης να συμμετέχουν στην έρευνα, όπως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις αλματώδεις καινοτομίες.

Νέες προσδοκίες για τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα;

Οι παρατηρητές του κλάδου σημειώνουν ότι η τεχνολογία που καθιστά την οδήγηση ευκολότερη και πιο αυτόνομη γίνεται στην πραγματικότητα όλο και καλύτερη. Ξανά και ξανά, υπάρχουν μικρά ορόσημα. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης δείξει ότι ένας κόσμος στον οποίο κάθε αυτοκίνητο θα είναι πλήρως αυτοκινούμενο δεν είναι ακόμη ορατός. Είναι πολύ πιθανό να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι άχρηστη. Στη βιομηχανία και σε ορισμένα κυκλώματα κυκλοφορίας (όπως σε ένα αεροδρόμιο ή σε ένα γκαράζ στάθμευσης), η αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε πράγματι να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αλλά αυτό θα είχε τότε ίσως περισσότερο να κάνει με τα βοηθήματα στάθμευσης των σύγχρονων αυτοκινήτων και λιγότερο με ένα όχημα που λειτουργεί εξ ολοκλήρου για τον εαυτό του.

Πηγή: br.de

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More