Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλεξανδρούπολη- A. Γιαννακίδου: Ο Χ. Αηδονίδης μας έχει δημιουργήσει μια λεωφόρο μουσικής με την παράδοση του μέλλοντος στην Θράκη

«Ο Χ. Αηδονίδης ήταν ένας μουσικός θησαυρός αναντικατάστατος. Μας έχει δημιουργήσει μια λεωφόρο  μουσικής με την παράδοση του μέλλοντος στην Θράκη», ανέφερε  στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, μιλώντας για την μεγάλη  απώλεια του Χ. Αιδονίδη, η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Αγγέλα Γιαννακίδου.

Όπως είπε «ο Χρόνης Αιδονίδης τίμησε τη Θράκη πρόκοψε ,τραγούδησε τη Θράκη στα πέρατα της Οικουμένης ,έκανε το Θρακιώτικο τραγούδι κοσμοπολίτικο σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος που μέσα στην τοπογραφία των ήχων του συναντούσες όλο αυτό το πολύμορφο τοπίο της Θράκης. Ήταν ένας μουσικός θησαυρός ,αναντικατάστατος, ένας θησαυρός, που έχει μέσα του μουσικούς δρόμους και τραγούδια  από όλο τον χώρο της Θράκης και τα τραγούδια και τους ψαλμούς της μάνας του που μπορούσε όλα αυτά να τα ανακαλέσει και να τα τραγουδήσει με τόση ευκολία και να δημιουργήσει έτσι την παράδοση του μέλλοντος χαράσσοντας το δικό του μουσικό δρόμο, την δική του μουσική σχολή. Ο Χρόνης Αιδονίδης έχει ανοίξει δρόμους, έχει χαράξει ,έχει δώσει την παράδοση του μέλλοντος, μας έχει δημιουργήσει μια λεωφόρο  μουσικής με την παράδοση του μέλλοντος στην Θράκη».

Η ίδια ωστόσο εξέφρασε την πικρία της, τονίζοντας πως «δεν είχαμε τιμήσει ούτε εν ζωή όσο θα έπρεπε τον Χρόνη, χάσαμε την ευκαιρία όσο ζούσε ο άνθρωπος να έχουμε δημιουργήσει μια Ακαδημία Μουσικής «Χρόνης Αιδονίδης» και να έχουμε εδώ όλους τους γείτονες, βαλκάνιους λαούς  να σπουδάζουν».

Απόστολος Ευφραιμίδης  «Ο Χρόνης Αιδονίδης ,οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές»

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του ες αεί .Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του».

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά τον Χρόνη Αηδονίδη  ο  πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης»κ. Απόστολος Ευφραιμίδης, τονίζοντας πως «ο Χρόνης Αιδονίδης διαμόρφωσε το θρακιώτικο τραγούδι και το τεράστιο έργο του μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τέσσερις λέξεις: Διέσωσε – Διαμόρφωσε – Δημιούργησε – Δίδαξε.

Σήμερα ο Χρόνης Αηδονίδης έχει μια πλούσια δισκογραφία (πλέον των 500 τραγουδιών), με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά τα τραγούδια τα κατέγραψε δισκογραφικά δύο φορές, καθώς, όπως έλεγε ο ίδιος, τα τραγούδια αυτά καταγράφηκαν για πρώτη φορά δισκογραφικά στην Αθήνα, κυρίως τις δεκαετίες 60-70, κάτω από κακές συνθήκες με πίεση χρόνου εκτελέσεων, με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες παραγωγής και κυρίως με τη συνεργασία άριστων μεν επαγγελματιών μουσικών οι οποίοι όμως ήταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εκφράζουν και δεν αντιπροσωπεύουν το χρώμα, το ύφος και την πολυμορφία που παρουσιάζεται στη Θράκη, ούτε μπορούν να συγκριθούν με το πρωτογενές υλικό των ντόπιων μουσικών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More