Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς τέλος οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Περιορισμένες χερσαίες επιδρομές στη Γάζα και πυρά εναντίον στόχων σε Λίβανο και Συρία

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς τη Δευτέρα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άνθρωποι να βρουν το θάνατο, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 320 στόχους στον παλαιστινιακό θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “περισσότεροι από 60 έπεσαν νεκροί στις (ισραηλινές) επιδρομές” κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον άλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα πλήγματα το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε το γραφείο Τύπου σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από το βράδυ της Κυριακής σε τουλάχιστον 70 νεκρούς.

צה”ל תקף ביממה האחרונה למעלה מ-320 מטרות ברחבי רצועת עזה.

ביממה האחרונה צה”ל המשיך לתקוף בעוצמה תשתיות טרור ומטרות צבאיות בשטח רצועת עזה >> pic.twitter.com/PjffLcwX7b

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 23, 2023

Οι τρομοκρατικοί στόχοι που χτυπήθηκαν περιλάμβαναν σήραγγες που “φιλοξενούσαν” τρομοκράτες της Χαμάς, δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης… και τρομοκράτες της Ισλαμικής Τζιχάντ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παρατηρητήρια“, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Πλήγμα σε κατοικία κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς Παλαιστινίους ενώ υπάρχουν και τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης. Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε σήμερα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης κοντά σε τρία νοσοκομεία στη Γάζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι και ασθενείς.

Και όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων του θύλακα για μια ευρέως αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στο βόρειο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής είναι πλέον εκτοπισμένοι. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στην πόλη της Γάζας και γύρω από αυτήν στα βόρεια, μη θέλοντας ή μη μπορώντας να φύγουν.

Οι φόβοι για διεύρυνση του πολέμου έχουν αυξηθεί καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πλήξει στόχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Συρία και τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, στη γειτονική Συρία ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν χθες, Κυριακή, τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας και σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης νωρίς σήμερα το πρωί ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στο Λίβανο δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ, οι οποίοι σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε και άλλους στόχους της Χεζμπολάχ, ανάμεσα στους οποίους ένα κτιριακό συγκρότημα και ένα παρατηρητήριο.

צה”ל תקף לפני זמן קצר מטרות צבאיות של ארגון הטרור חיזבאללה, ביניהם מתחם צבאי ועמדת תצפית ששימשו את הארגון.

כמו כן, כלי טיס של צה”ל תקף חוליית מחבלים שפעלה במרחב הגבול והשמיד אמצעי לחימה שהיו ברשותה pic.twitter.com/vjgmvSyJWP

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 22, 2023

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως ένας μαχητής της σκοτώθηκε, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 7 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα σύνορα με το Λίβανο αφότου άρχισε αυτή η τελευταία σύγκρουση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή στα στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ ότι αν η Χεζμπολάχ ξεκινήσει πόλεμο, “θα κάνει το λάθος της ζωής της. Θα την σακατέψουμε με μια δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί και οι συνέπειες γι’ αυτήν και το λιβανέζικο κράτος θα είναι καταστροφικές“. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των κορυφαίων στρατηγών του και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του με θέμα την κλιμακούμενη σύγκρουση.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί – κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς. Πάνω από 4.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό περιλαμβάνει τον αμφισβητούμενο απολογισμό από έκρηξη σε νοσοκομείο.

Τουλάχιστον 222 άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ο εκπρόσωπος του IDF τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ειδοποιήσει τις οικογένειες 222 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Είπε ότι ο αριθμός περιλαμβάνει έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ξένων υπηκόων και ότι χρειάστηκε χρόνος για να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους.

Όταν ρωτήθηκε εάν η χερσαία επιχείρηση καθυστερεί για να δοθεί περισσότερος χρόνος για προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης άλλων ομήρων, ο Χάγκαρι απάντησε: «εργαζόμαστε με κάθε τρόπο για να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να τους φέρουμε στο σπίτι».

Το Ισραήλ έχει εξάλλου πραγματοποιήσει περιορισμένες χερσαίες επιδρομές στη Γάζα και την Κυριακή. Η Χαμάς δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης και δύο τεθωρακισμένες μπουλντόζες μέσα στο έδαφος που κυβερνά από το 2007. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αντιαρματικό πύραυλο κατά τη διάρκεια επιδρομής στο εσωτερικό της Γάζας. Ο στρατός δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν μέρος των προσπαθειών για τη διάσωση ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η Χαμάς ελπίζει να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Το Σάββατο, 20 φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα, αφού το Ισραήλ επέτρεψε την Κυριακή την είσοδο μιας δεύτερης φάλαγγας 15 φορτηγών για ανθρωπιστική βοήθεια. Και τα δύο εισήλθαν από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού δρόμου προς τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν “επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί η ροή αυτής της κρίσιμης βοήθειας προς τη Γάζα“, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι επτά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω ζημιών από τα χτυπήματα, έλλειψης ενέργειας και προμηθειών ή ισραηλινών εντολών εκκένωσης. Η έλλειψη καυσίμων έχει επίσης παραλύσει τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία και καταυλισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν έχουν αρκετό φαγητό και πίνουν βρώμικο νερό.

Το Ισραήλ επανέλαβε τις εκκλήσεις του να εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τη βόρεια Γάζα, μεταξύ άλλων ρίχνοντας φυλλάδια από αέρος. Εκτιμάται ότι 700.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει το έδαφος.

Πηγή: Associated Press, Reuters, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More