Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμείωτοι συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας- Στο Κάιρο η Χαμάς θα συζητήσει σήμερα σχέδιο νέας ανακωχής          

Τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τα πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακο στη Γάζα ενώ στην Αίγυπτο αναμένεται σήμερα αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει σχέδιο με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο οποίο προβλέπεται και απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν απο την ισλαμιστική οργάνωση.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Τσαχάλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα ειδικά στην Ράφα όπου οι κάτοικοι άρχισαν στο σκοτάδι την αναζήτηση επιζώντων ανάμεσα στα συντρίμμια. Πανικόβλητοι εγκατέλειψαν βομβαρδισμένα σπίτια και έκαναν λόγο για πολλά θύματα ανάμεσα στο ερείπια.

Στη νότια περιοχή της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος τραυμάτισε με μαχαίρι μια κοπέλα 20 ετών και έναν νεαρό 25 χρόνων μέλη και οι δύο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο δράστης έπεσε νεκρός απο πυρά σύμφωνα με την αστυνομία αλλά η πράξη του χαρακτηρίστηκε απο τη Χαμάς «ηρωική επιχείρηση» σε «ανταπόδοση» της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι προβλέπεται στο υπό συζήτηση σήμερα ειρηνευτικό σχέδιο.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου. Αυτό προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», είπε στο AFP στέλεχος του κινήματος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους μεσολαβητές ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους πίσω. Αυτός είναι ο σκοπός μας», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μέλη οικογενειών ομήρων χθες Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά.

Στον αντίποδα η επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν σε αιχμαλωσία πάνω από 120, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Νεκρή η γηραιότερη όμηρος ανακοινώθηκε χτες Πέμπτη. Πρόκειται για την Ισραηλινοαμερικανίδα Τζούντιθ Γουάινστιν Χαγκάι, 70 ετών, σύμφωνα με το κιμπούτς στο οποίο ζούσε στα όρια της Λωρίδας της Γάζα. Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών, γιαγιά επτά εγγονιών, δασκάλα αγγλικών για παιδιά με ειδικές ικανότητες, σύμφωνα με το κιμπούτς της, είχε μεγαλώσει στο Τορόντο και είχε επίσης καναδική υπηκοότητα.

Το Νιρ Οζ, όπου ζούσε μόλις αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει και τον τον θάνατο του συζύγου της Γκάντι Χαγκάι, επίσης ομήρου στη Γάζα, όπου παραμένουν τα πτώματα τους.

Ο ΟΗΕ συνεχίζει τις εκκλήσεις καθώς ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε «μεγάλο κίνδυνο» και η “πείνα και απελπισία” έχει εξαπλωθεί όπου σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι. Πολλοί απο αυτός έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υποστούν επαναλαμβανόμενους διωγμούς καθώς οι μάχες εξαπλώθηκαν απο τον βορρά στον νότο χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ξεφύγουν απο τους βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες, με την εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Χαν Γιούνις (νότια) και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, «τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι» κατέφυγαν τη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Πλέον «η ανοχή της Δύσης μετατρέπεται σε συνενοχή», ανέφερε μέσω του X η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της ελέγχεται απο το Ισραήλ και φθάνει σε περιορισμένες ποσότητες παρά τα όσα αποφάσισε το Σ.Α του ΟΗΕ.

Ωστόσο χθες Πέμπτη ανακοινώθηκε απο την ισραηλινή πλευρά ότι κατάληξε σε «καταρχήν» συμφωνία με την Κύπρο για να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος που θα συνδέει νήσο με τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Η πολεμική ανάφλεξη στη Λωρίδα Γάζας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ειδικά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου το ισραηλινό γενικό επιτελείο αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «επέκταση των μαχών».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως χθες το μεσημέρι εξαπέλυσε πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολά αφού προηγουμένως έκανε λόγο για επανειλημμένα πυρά από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, όπου ηχούσαν σειρήνες της αεράμυνας.

Επίσης αργά χθες το βράδυ, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στόχοι ήταν θέση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την επαναλειτουργία του, έπειτα από τη διακοπή των πτήσεων εξαιτίας προηγούμενης ισραηλινής επιδρομής στα τέλη Νοεμβρίου.

Κατά πάγια τακτική το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τέτοιες πληροφορίες που αφορούν επιδρομές σε συριακό έδαφος. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει εντείνει τα πλήγματα στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας απειλές πως θα υπάρξουν «άμεσες» ενέργειες και άλλες, από το «μέτωπο της αντίστασης», εναντίον του Ισραήλ ειδικά μετά το θάνατο ανώτερου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, του Ραζί Μουσαβί, σε πυραυλικό πλήγμα στη Συρία. Η ταφή του έγινε χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Στην θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη μέτωπο. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και σύμμαχοι του Ιράν συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρεμποδίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα σε ένδειξη υποστήριξης στους «αδελφούς» στη Γάζα. Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ drone και βαλλιστικό πύραυλο των σιιτών ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More