Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το φαινόμενο Μέριλιν Μονρόε: Η μη λεκτική επικοινωνία της αυτοπεποίθησης

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που η Μέριλιν κι εγώ περπατούσαμε στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια βόλτα μια ωραία μέρα. Της άρεσε η Νέα Υόρκη γιατί κανείς δεν την ενοχλούσε εκεί, όπως στο Χόλιγουντ. Φορούσε απλά ρούχα και έκανε τη βόλτα της χωρίς κανείς να την προσέχει. Καθώς περπατούσαμε στο Μπρόντγουεϊ, γυρίζει προς το μέρος μου και μου λέει: «Θέλεις να με δεις να γίνομαι αυτή;» Δεν ήξερα τι εννοούσε, αλλά είπα «Ναι» – και τότε το είδα. Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω τι έκανε. Ενεργοποίησε κάτι μέσα της που ήταν σχεδόν σαν μαγεία. Και ξαφνικά τα αυτοκίνητα έκοψαν ταχύτητα και οι άνθρωποι έστρεφαν τα κεφάλια τους και σταματούσαν για να την κοιτάξουν. Αναγνώριζαν ότι εκείνη η γυναίκα ήταν η Μέριλιν Μονρόε σαν να έβγαλε μια μάσκα ή κάτι τέτοιο, παρόλο που πριν από ένα δευτερόλεπτο κανείς δεν την είχε προσέξει. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο.

Έιμι Γκριν, σύζυγος του προσωπικού φωτογράφου της Mέριλιν, Μίλτον Γκριν.

Αυτό το περιστατικό περιγράφει το φαινόμενο Μέριλιν Μονρόε, καθώς η στάση της εκείνη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μεταμορφωθούν από  συνηθισμένοι σε κάτι μοναδικό. Είναι το πιο παραστατικό παράδειγμα προσωπικής ενδυνάμωσης. Ο όρος χρησιμοποιείται για να εξηγήσει πώς ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι. Με άλλα λόγια, ενεργώντας με αυτοπεποίθηση, θα σας αντιληφθούν ως άνθρωπο με αυτοπεποίθηση ακόμα και αν δεν είστε.

Η ίδια η Μέριλιν, η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, έτρεφε τρομερές ανασφάλειες, είχε πρώιμα παιδικά τραύματα που ποτέ δεν ξεπέρασε και που ίσως την οδήγησαν τελικά στην αυτοκτονία στις 5 Αυγούστου 1962. Ωστόσο η εύθραυστη, προικισμένη νέα γυναίκα, με τα τραγικά παιδικά χρόνια θα γίνει ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θρύλος του αιώνα. Ακόμα και ο τραγικός της θάνατος θα γεννήσει θεωρίες συνωμοσίας. Και εκείνη θα εξελιχθεί σε πολιτιστικό είδωλο του οποίου η επιρροή εκτείνεται σε όλες τις δεκαετίες.

Σήμερα η γενιά Ζ έχει επαναφέρει το φαινόμενο Μονρόεμέσα από τον φακό του σύγχρονου φεμινισμού. Πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok κατακλύζονται από νεαρές ινφλουένσερς που αναδημιουργούν τις εμβληματικές εμφανίσεις της Μονρόε και προσαρμόζουν το στυλ της στη σύγχρονη μόδα. Επιπλέον, ως υπέρμαχοι της αποδοχής του ανθρώπινου σώματος η γενιά Ζ αγκαλιάζει την προσωπικότητα της Μονρόε ως σύμβολο φυσικής ομορφιάς και αυτοαποδοχής. Η απροκάλυπτη αυτοπεποίθηση και ο αισθησιασμός της έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού από μια γενιά που αποθεώνει την αυθεντικότητα και επενδύει στην αυτοβελτίωση. Μέσα από τη μόδα, την τέχνη και τον κοινωνικό διάλογο, η γενιά Ζ επανάφερε τη γοητευτική προσωπικότητα της Μέριλιν Μονρόε στην ψηφιακή εποχή.

Ωστόσο, ο όρος The Marilyn Monroe Effect δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξελίχθηκε ως ένας τρόπος για να περιγράψει τον διαρκή αντίκτυπο της προσωπικότητας της Μέριλιν στη λαϊκή κουλτούρα και στην προσωπική έκφραση. Ο όρος εμφανίσθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα και ήταν μια προσπάθεια να κατηγοριοποιηθεί η διαρκής έλξη και πτυχές της εικόνας της, η οποία έμοιαζε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγκαλιάζουν χωρίς ενοχές, τη σεξουαλικότητα και την αυτοπεποίθησή τους.

Σε αυτή τη φωτογραφία της 19ης Μαΐου του1962 που παραχωρήθηκε από την Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο John F. Kennedy, η Μέριλιν Μονρόε με το εμβληματικό φόρεμα που φορούσε όταν τραγούδησε το “Happy Birthday” στον Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ. Δίπλα στη Μονρόε στέκεται ο Στιβ Σμιθ, γαμπρός του προέδρου Κέννεντυ. (Cecil Stoughton/White House Photographs, John F. Kennedy Presidential Library and Museum via AP)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φαινόμενο Μέριλιν Μονρόε για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση

Μπορείτε να αγκαλιάσετε τη σεξουαλικότητά σας χωρίς να προσδιορίζεστε από αυτήν. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν χρειάζεται να κρύβετε τα ευάλωτα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη εικόνα της, η Μέριλιν Μονρόε αποκάλυπτε τις συναισθηματικές της αδυναμίες.

Η ειλικρίνεια για τις ατέλειες και η έκφραση των αληθινών σας συναισθημάτων, συγκροτεί την αυθεντικότητα του χαρακτήρα η οποία συντελεί στην ψυχική υγεία. Το να ενεργείτε με αυτοπεποίθηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας.

Αναγνωρίστε τα ελαττώματά σας χωρίς να μένετε σε αυτά. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και όταν τους πετυχαίνετε να το γιορτάζετε. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους που πιστεύουν σε εσάς.

Με πληροφορίες από: PsychCentral, VerywellMind, The Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More