Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανάρμοστη δωρεά»: Παιδιατρικό νοσοκομείο του Βατικανού αρνήθηκε 1,5 εκ. € από ιταλική αμυντική εταιρεία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Αγία Έδρα αρνήθηκε δωρεά ύψους 1,5 εκ. ευρώ από τον Ιταλικό βιομηχανικό κολοσσό του αμυντικού τομέα, Leonardo, μια κρατική ανώνυμη εταιρεία με εταίρο το Ιταλικό ΥπΟικ (σε ποσοστό 30,2%).

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η διοίκηση του νοσοκομείου – το οποίο στις 20 Φεβρουαρίου θα κλείσει τα 100 έτη ιδιοκτησίας από το Βατικανό – απέρριψε τη δωρεά, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα “ανάρμοστη” και τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Το ποσόν προοριζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesù της Ρώμης και αποσκοπούσε στην αγορά ενός μηχανήματος Pec-Tac για ογκολογικές εξετάσεις και που επιτρέπει τη διάγνωση και τον εντοπισμό του όγκου, το στάδιο της νόσου και την εξέλιξή της.

Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, η εταιρεία “κάθε χρόνο διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εισφορές για τη στήριξη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, του κόσμου του εθελοντισμού και νοσοκομείων στην Ιταλία και στο εξωτερικό”.

Η δωρεά, η οποία είχε αποφασιστεί κατά τις αρχές Νοεμβρίου 2023, ήταν μια “χειρονομία αλληλεγγύης προς τους μικρούς ασθενείς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων”.

Όπως τονίζει η La Repubblica, το ‘όχι’ του Βατικανού στην πλούσια δωρεά της Leonardo συνδέεται με τις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πηγές της Ιταλικής εφημερίδας, η απόρριψη του δώρου έγινε ώστε να αποφευχθεί να φέρει “σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα ακριβώς αυτή τη στιγμή που ο κόσμος παλεύει με αιματηρούς πολέμους, τους οποίους ο Ποντίφικας καταγγέλλει καθημερινά”, πόσο μάλλον εφόσον “ο Μπεργκόλιο δεν χάνει καμία ευκαιρία στο να ζητήσει τον τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αλλά και να θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους υποστηρικτές του εμπορίου όπλων, τις πολεμικές βιομηχανίες και όσους επωφελούνται από την πώληση πυρομαχικών σε εμπόλεμες χώρες”.

Το γεγονός φαίνεται πως προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και αμηχανία ανάμεσα στους διευθυντές της αμυντικής εταιρείας. Η Ιταλική εταιρεία δηλώνει ξαφνιασμένη από την άρνηση, προσθέτοντας πως “σε όλα τα σημερινά θέατρα πολέμου, ξεκινώντας από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει κανένα επιθετικό σύστημα δικής μας κατασκευής. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια με υπερσύγχρονα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση, αλλά όχι όπλα”.

Στην αρνητική απάντηση του νοσοκομείου Bambino Gesù, η Leonardo απάντησε πως η εταιρεία ήθελε να κάνει “ένα αυθόρμητο δώρο και τα δώρα, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν”.

Παρόλα αυτά, η Leonardo δεν πτοήθηκε και η δωρεά της αμυντικής εταιρείας δεν πήγε χαμένη. Η εταιρεία αμέσως έστρεψε το βλέμμα της προς ένα άλλο σημαντικό νοσοκομείο της Ιταλίας, το Γκασλίνι της Γένοβας, η διοίκηση του οποίου “δεν δίστασε ούτε στιγμή να δεχτεί το δώρο”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More