Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Απορρόφηση» του CO2 από την ατμόσφαιρα υπόσχεται μια επιχείρηση από την Καλιφόρνια

Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα είναι επιτακτική ανάγκη, αν η ανθρωπότητα θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, λένε οι ειδικοί, και μια νεοσύστατη επιχείρηση στην Καλιφόρνια λέει ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, χρησιμοποιώντας ασβεστόλιθο ως σφουγγάρι που απορροφά άνθρακα.

Η εταιρεία Heirloom Carbon με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές όνομα στον εκκολαπτόμενο τομέα της τεχνολογίας δέσμευσης, κλείνοντας μάλιστα μια συμφωνία με τη Microsoft για να βοηθήσει την κατασκευάστρια εταιρεία των Windows να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της για μηδενικό άνθρακα.

Οι κυβερνήσεις αγκαλιάζουν παρόμοιες καινοτομίες για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – CO2, παραμένουν πολύ υψηλές για να μετριάσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί την καταστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Η δέσμευση του CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα είναι η «μηχανή του χρόνου» που θα μας οδηγήσει πίσω σε καθαρότερο αέρα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Heirloom Σάσανκ Σαμάλα.

«Αν θέλετε πραγματικά να αντιστρέψετε την κλιματική αλλαγή και να επιστρέψετε εκεί που ήταν τα πράγματα, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι το πλησιέστερο πράγμα που έχουμε για την πραγματική απομάκρυνση των παλαιών εκπομπών από τον αέρα», δήλωσε.

Η δέσμευση του άνθρακα θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεων στις συνομιλίες για το κλίμα COP28, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Πολλοί τη θεωρούν αναγκαιότητα για να πλησιάσουμε σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών, ενώ άλλοι φοβούνται ότι χαιρετίζεται ως ένα εύκολο εισιτήριο για να αποφύγουν τις θυσίες που απαιτούνται για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία κατευθύνει τις συνεδριάσεις της COP, θεωρεί ότι η ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι αναπόφευκτη αν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Στύψτε το σφουγγάρι»

Η εταιρεία Heirloom έχει θέσει ως στόχο να απαλλάξει την ατμόσφαιρα από ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως έως το 2035, χωρίς να δώσει κίνητρα στις εταιρείες να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.

Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των 10 έως 20 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, πρέπει να εξαλειφθούν κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η Heirloom χρησιμοποιεί ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι ένα φυσικό ορυκτό και του δίνουμε υπερδυνάμεις και τον μετατρέπουμε σε σφουγγάρι που μπορεί να απορροφήσει CO2 από την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο συνιδρυτής και επικεφαλής της έρευνας Νόα Μακ Κουίν.

«Στη συνέχεια στύβουμε αυτό το σφουγγάρι και αποθηκεύουμε μόνιμα αυτό το CO2 στο υπέδαφος», πρόσθεσε.

Ο συνιδρυτής Σαμάλα θυμάται πολύ καλά τους κυκλώνες, τις ξηρασίες και τους συντριπτικούς καύσωνες της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.

«Θυμάμαι τη μητέρα μου να βάζει μια βρεγμένη πετσέτα σε έναν ανεμιστήρα και να τη χρησιμοποιεί ως κλιματιστικ», είπε.

«Η κλιματική αλλαγή έχει άδικες επιπτώσεις στους ευάλωτους ανθρώπους».

Διαβάζοντας την έκθεση της IPCC του 2018, ο Σαμάλα περιορίστηκε στη δέσμευση του άνθρακα, έναν τομέα που τότε είχε απόλυτη ανάγκη από καινοτομία και επενδύσεις.

Χωρίς «θαύματα»

Οι τεχνικές άμεσης δέσμευσης του αέρα (Direct Air Capture – DAC), όπως αυτές που αναπτύχθηκαν από την Heirloom και την ελβετική πρωτοπόρο Climeworks, διαφέρουν από τα συστήματα όπου ο άνθρακας δεσμεύεται στην πηγή (CCS), όπως οι καμινάδες των εργοστασίων.

Η εταιρεία Heirloom επέλεξε τον ασβεστόλιθο επειδή είναι διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες και λέει ότι δεν υπάρχει έλλειψη αποθηκευτικού χώρου.

«Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει αρκετός χώρος για να αποθηκεύσουμε όλες τις εκπομπές που εκπέμψαμε από τη βιομηχανική επανάσταση», δήλωσε ο ΜακΚουίν.

Ο Γουίλ Κναπ, συνιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας CCS Cocoon, πιστεύει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να συλλεχθεί το CO2 απευθείας από τα μέρη που εκπέμπεται, όπως εργοστάσια ή χαλυβουργεία, παρά από τη γενική ατμόσφαιρα.

Οι κλίβανοι παραγωγής μετάλλων μπορούν να εκτοξεύσουν συγκεντρώσεις CO2 από 10 έως 30%, ενώ η συγκέντρωση CO2 στον αέρα που αναπνέουμε είναι μόλις 0,4%, σύμφωνα με τον Knapp.

Η δέσμευσή του από τη γενική ατμόσφαιρα θα ήταν «σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα», είπε.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής, δεν χρειαζόμαστε θαύματα, χρειαζόμαστε μόνο πραγματικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο Σαμάλα της Heirloom τηρεί αυστηρές δεσμεύσεις για την εταιρεία του, όπως η μη μεταπώληση του CO2 σε επιχειρήσεις που τελικά θα το επέστρεφαν στην ατμόσφαιρα.

Καταδικάζει επίσης την «πράσινη πλύση», όπου ορισμένες βιομηχανίες, ειδικότερα το λόμπι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν αόριστες υποσχέσεις για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα «ως τρόπο για να μας αποσπάσουν την προσοχή».

«Για εμάς είναι απίστευτα δύσκολο να πάμε κόντρα στο status quo, αλλά αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Σαμάλα.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More