Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ασφυκτιά” η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Διδυμότειχο

Την ανάγκη στήριξης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Διδυμότειχο επισήμανε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανέβριο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών, ο πρόεδρος των Νεφροπαθών βορείου Έβρου π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος.

Κι αυτό γατί οι αιμακαθαρόμενοι νεφροπαθείς, έχουν μεγάλη ανάγκη από την προσφορά αίματος αφού ανάλογα με  τα αποτελέσματα του  αιματολογικού ελέγχου  που κάνουν  πολύ συχνά, τους παρέχονται συνήθως  μονάδες αίματος μέσα στο Νοσοκομείο.

Ο πατέρας Χρυσόστομος μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι η επάρκεια αίματος για όσους κάνουν αιμοκάθαρση είναι ζωή κι ότι άμεσα θα πρέπει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διότι δυστυχώς οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε αυτήν, καθημερινά αυξάνονται  ενώ ήδη αρκετοί συμπολίτες πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Αλεξανδρούπολη για να εξυπηρετηθούν.

«Για να έρθει κάποιος στη Μονάδα πρέπει να υπάρχει μια άδεια θέση  και για τα έκτακτα περιστατικά, πρόσθεσε και αυτό προϋποθέτει έγκαιρη προετοιμασία»

Ακούστε τις δηλώσεις του: π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, πρόεδρος των Νεφροπαθών βορείου Έβρου

Ο κ. Φίστας Νικόλαος ιατρός νεφρολόγος είναι τα τελευταία  2 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και επικουρικά υπεύθυνος της Μονάδας το τελευταίο ενάμιση χρόνο .

Επιβεβαίωσε την ανάγκη «ενίσχυσης , επέκτασης και ενδεχομένως οριστικής μετεγκατάστασης της Μονάδας σε χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο» όπως ανέφερε.

Σήμερα η Μονάδα εξυπηρετεί 55 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, άλλοι 10 που κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση στο σπίτι τους και άλλοι 15  που πηγαινοέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να εξυπηρετηθούν.

Η Μονάδα λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητας της όπως επισημαίνει,  μόνο με 2 γιατρούς (που εκτελούν 15 εφημερίες το μηνά  ο καθένας ) ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 4 όσο δε για  το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω από το όριο,  δηλαδή εργάζονται 11 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 16.

Στο μέλλον φαίνεται πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις γι’ αυτό υπάρχει το πάγιο  αίτημα να γίνει η μεταφορά της Μονάδας από το υπόγειο   σ ένα χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφάλειας , ποιότητάς, ξενοδοχειακής υποστήριξης , πολύ καλύτερης από την σημερινή. Ήδη όπως ανέφερε με τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης αποκτήθηκαν καινούργιες καρέκλες ασθενών οπού μαζί με τα 14 μηχανήματα αιμοκάθαρσης στελεχώνεται άμεσα ο νέος  χώρος που θα φιλοξενηθούν.

Τα ωράρια εργασίας είναι εξαντλητικά αγγίζουν τα όρια του απάνθρωπου σύμφωνα με τον κύριο Φίστα. Το Νοσοκομείο ασφυκτικά και πρέπει να  δοθούν άμεσες λύσεις ώστε να μεταφερθεί η Μονάδα σε έναν πιο υγιή χώρο, για να υπάρχουν καρέκλες άδειες και για τα  έκτακτα περιστατικά τα οξέα περιστατικά διευκολύνοντας τους πολίτες που διανύουν 200 και 300 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν την Αλεξανδρούπολη.

Ακούστε τις δηλώσεις του: Φίστας Νικόλαος, ιατρός νεφρολόγος

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More