Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνονται οι φόβοι στο Σουδάν – Επιπλέον εγκλωβισμένοι Βρετανοί

Αυξάνονται οι φόβοι στο Σουδάν για επιπλέον Βρετανούς που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι, μετά την στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση διπλωματών και των οικογενειών τους εν μέσω της αιματοχυσίας.

Ο Ρίσι Σουνάκ επαίνεσε την «δύσκολη και ταχεία» διάσωση από το Χαρτούμ που είχε καταστραφεί από τη βία και η διέλευση από την πρωτεύουσα δεν ήταν ασφαλής. Σύμφωνα με το sky news, η σουδανική κοινότητα της Βρετανίας απαιτεί από την κυβέρνηση να ενεργήσει πιο δραστικά για να βοηθήσει τους συγγενείς τους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών του NHS, που είναι Βρετανοί υπήκοοι, που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε άλλους.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν σε μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του σουδανικού στρατού και μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας γνωστής ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προειδοποίησε ότι η βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Βρετανούς που έχουν παραμείνει στο Σουδάν είναι «περιορισμένη» μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία.

Η βία στο Σουδάν μεταξύ δύο αντίπαλων δυνάμεων σημειώθηκε με φονικούς πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Χαρτούμ ενώ υπήρξαν «απειλές και βία εναντίον διπλωματών» που οδήγησαν στην απόφαση για εκκένωση του προσωπικού.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορηθεί ότι δεν πήρε μαθήματα από αυτό που αποκαλεί «καταστροφική εκκένωση» από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, το 2021.

Η εφημερίδα κατανοεί ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στο Σουδάν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι «στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 μέλη του προσωπικού της 16ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου, των Βασιλικών Πεζοναυτών και της RAF».

Ο Σουνάκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν ζητήσει και οι δύο να τερματιστούν οι μάχες. «Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τις ζωές εκατοντάδων αθώων πολιτών», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι ασυνείδητο και πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, αναφερεται στην εφημερίδα Financial Times.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More