Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Δεσποτόπουλος και Κ. Αρβανιτόπουλος μιλούν για την τουρκική «επίθεση φιλίας» – Που προσβλέπουν οι Τούρκοι

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου μίλησαν στην ΕΡΤ οι Kωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος και ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ.

«Είδαμε κινήσεις που δεν τις περιμέναμε. Είχαμε την επιστολή του κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια, είχαμε όμως και επιστολή του κ. Ερντογάν στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία διότι βάσει του πρωτοκόλλου ο κ. Ερντογάν τις επιστολές πρέπει να τις στέλνει στην κα Σακελλαροπούλου», δήλωσε σχετικά ο κ. Δεσποτόπουλος

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός ο ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να «λιώνουν οι πάγοι» εστιάζοντας στο ότι η Τουρκία είχε αλλάξει ρότα το τελευταίο διάστημα μετά τους σεισμούς για αρκετούς λόγους.

«Στη μεγάλη διαπραγμάτευση που έχει με τη Δύση και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μπει και η ανάγκη να βρει κάποια δισεκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί, άρα έχει άλλον ένα λόγο να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Δύση. Δεύτερον, η ελληνική εξωτερική πολιτική, το τελευταίο διάστημα, είχε φέρει την τουρκική πολιτική σε ένα αδιέξοδο. Η Ελλάδα, ειδικά μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, κατάφερε να βάλει τα ελληνοτουρκικά σαν μια σημαντική παράμετρο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Και όπως τόνισε, «κατάλαβε δηλαδή ότι τα αιτήματα της Τουρκίας προς τη Δύση περνούν και από την Ελλάδα. Αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί».

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι αφέλεια στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει αλλάξει εξωτερική πολιτική η Τουρκία στις βασικές επιδιώξεις της. Ούτε η γαλάζια πατρίδα πήγε περίπατο, ούτε έφυγαν τα στρατεύματα από την Κύπρο, ούτε παραγνωρίζουμε τη μια σοβαρή πιθανότητα η Τουρκία αυτή τη στιγμή να κάνει τακτικούς ελιγμούς για να μπορέσει να αποκτήσει τα οπλικά συστήματα που θέλει, τους οικονομικούς πόρους που θέλει και την επόμενη μέρα να γυρίσει εκεί που ήταν. Από την άλλη, όμως, θα ήταν από τη δική μας πλευρά παράδοξο για να μην πω εθνικά εγκληματικό όταν εμείς πιέζαμε τους εταίρους μας στη Δύση να πιέσουν την Τουρκία να μην έχουμε ιστορίες στην προεκλογική περίοδο του Ταγίπ Ερντογάν, να μας τείνει χείρα φιλίας η Τουρκία και εμείς να γυρίσουμε την πλάτη».

Δεν συμφέρει καμιά πλευρά η συνεχής ένταση

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σχολίασε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ξανά μια τριγονοποίηση των σχέσεων. Μιλώντας για τη διπλωματία των σεισμών μετά την ειλικρινή και άμεση ανταπόκριση των Ελλήνων εκτίμησε ότι «η κοινή γνώμη της Τουρκίας δεν επικροτεί μια όξυνση στις σχέσεις και αυτό είναι αντιληπτό από την τουρκική κυβέρνηση», προσθέτοντας ό,τι ζητούμενο για την Άγκυρα αποτελεί το τι επιθυμεί λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί τι γίνεται στην Τουρκία, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να τους κάνουν το χατίρι χωρίς ανταλλάγματα και αυτές. Αλλά και εδώ δημιουργείται ένα ευρύτερο κλίμα. Το μείζον ερώτημα είναι αν αλλάζουν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διερευνήσει κανείς, ειδικά ενόψει εκλογών» ανέλυσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Αυτή την ύφεση πρέπει να τη θεωρούμε καλοδεχούμενη. Κανείς δε θέλει μια ένταση στις σχέσεις όπου κάτι μπορεί να ξεκινήσει από ένα ατύχημα» είπε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής επισημαίνοντας ότι λόγω του ότι και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο θα πρέπει να κρατήσουμε πολύ χαμηλά τις όποιες προσδοκίες.

Eίναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια μέση οδό

«Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια μέση οδό για να μπορέσουμε έστω να κάνουμε και έναν συμβιβασμό. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει να προσδοκούμε το τι ακριβώς θα προκύψει στην άλλη πλευρά για να δούμε τι περιθώρια έχουμε να συζητήσουμε αυτό το οποίο εμείς αναγνωρίζουμε ως διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις οικονομικές ζώνες», πρόσθεσε. Και όπως είπε, «δε συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές η συνεχής ένταση, η οποία είναι αδιέξοδη. Συνεπώς, ακόμα, και εάν αυτή η ύφεση είναι για τακτικούς λόγους είναι καλοδεχούμενη και πρέπει τα κανάλια της επικοινωνίας και της διπλωματίας να δουλεύουν»

Αναφορικά με τον τις εκλογές στην Τουρκία και το εάν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που θεωρείται ότι είναι προτιμότερος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δεσποτόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφορά. «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου και γενικά οι Κεμαλιστές διαχρονικά είναι πιο σκληροί στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα Ελλάδας-Τουρκίας», σχολίασε προσθέτοντας ότι οι βασικοί πυλώνες της τουρκικής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξουν είτε επανεκλεγεί ο κ. Ερντογάν είτε εκλεγεί ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία μέχρι να βρει βηματισμό της στα εσωτερικά της να περάσει από κλυδωνισμούς και να γίνει προσπάθεια να εξάγει την κατάσταση προς την Ελλάδα για να ξεπεράσει εσωτερικούς σκοπέλους.

«Η Ελλάδα πάντα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Δεν χάνουμε τίποτα να προετοιμαζόμαστε και για κάτι καλύτερο» σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αναφορικά, τέλος, με το εάν η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-16 o κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι η εικόνα στο Κογκρέσο για την Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί.

«Υπάρχει μια καχυποψία στο αμερικανικό κατεστημένο όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας και υπάρχει μια επιφυλακτικότητα. Αυτή τη στιγμή εάν δεν λήξει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία δεν δώσει απτά δείγματα ότι ουσιαστικά βρίσκεται σε τροχιά περιστροφής γύρω από τη Δύση και δεν έχει κόψει τους κάβους πηγαίνοντας ουσιαστικά να συμμαχήσει με χώρες όπως η Ρωσία, τότε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Αποκλείεται να γίνει το οτιδήποτε πριν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών« συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Πηγή: Συνδέσεις

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More