Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βίντεο: 34χρονη ελληνίδα καπετάνισσα περιγράφει τη στιγμή που εντόπισε μαμά φάλαινα με το μικρό της να κολυμπούν δίπλα στο πλοίο

Ώρα 10:00 π.μ., περίπου 14 μίλια ανοιχτά του λιμανιού Dampier της Αυστραλίας.

Η 34χρονη υποπλοίαρχος Ντίνα Μαντά κάνει την καθιερωμένη βόλτα στο κατάστρωμα του πλοίου επιθεωρώντας διάφορα σημεία. Σε λίγο πιάνουν λιμάνι και πρέπει να ελέγξει ότι όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες του πλοίου πηγαίνουν καλά.

Βρίσκεται αριστερά, στο 3ο κατάστρωμα όταν αντιλαμβάνεται έναν μεγάλο όγκο να περνάει δίπλα από το πλοίο. Ξαφνικά, δύο ράχες ξεπροβάλλουν στην επιφάνεια του νερού και ακούγονται οι φυσητήρες να πετούν νερό.

Είναι η μαμά φάλαινα με το μικρό της που κολυμπούν ανέμελα δίπλα στο πλοίο, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στην έκπληκτη καπετάνισσα.

Από τον Γιώργο Κοβό 

“Γέφυρα βγείτε γρήγορα στο φτερό αριστερά, γρήγορα στο φτερό αριστερά!” φώναξε προς τους συναδέλφους της που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη γέφυρα.

Στο άκουσμα ότι κάτι γίνεται αριστερά, ο πρώτος μηχανικός τα χάνει. “Τι έγινε αριστερά;” ρωτά ανήσυχος.
“Φάλαινες Chief, δίπλα στο πλοίο. Βγες κ εσύ να δεις” είπε γελώντας η Ντίνα.

Όσοι είναι διαθέσιμοι και βρίσκονται σε σημείο που τους επιτρέπει την άμεση ορατότητα, αφήνουν για λίγο τη δουλειά και μένουν έκθαμβοι να χαζεύουν το αρμονικό πέρασμα της μαμάς φάλαινας και του μικρού, δίπλα από την ισαλογραμμή του πλοίου.

Στη γέφυρα βρίσκονται δύο ανθυποπλοίαρχοι κι ένας δόκιμος. Δεν χάνουν ευκαιρία. Ένας από τους ανθυποπλοιάρχους βγάζει το κινητό του και βιντεοσκοπεί το σπάνιο θέαμα, σχολιάζοντας έκπληκτος «Είναι γιγάντια!».

“Δεν θα προλάβαιναν όλοι να τις δουν! Γι αυτό φροντίσαμε να πάρουμε το βιντεάκι και για το υπόλοιπο πλήρωμα. Σίγουρα τα παιδιά όλων θα ήθελαν να δουν κάτι τέτοιο!” λέει η καπετάνισσα, η οποία ζυμώθηκε από μικρή με το στοιχείο της θάλασσας, ακούγοντας αναρίθμητες ιστορίες για λιμάνια και βαπόρια από τον επίσης καπετάνιο πατέρα της. 
Παρόλο που εκείνος είχε έντονες αντιρρήσεις στην απόφασή της να γίνει ναυτικός, τελειώνοντας το σχολείο, η Ντίνα ετοίμασε αμέσως τα χαρτιά που θα την οδηγούσαν στο όνειρό της, να οργώνει ωκεανούς, να βρίσκεται μεταξύ ουρανού και θάλασσας και να μαζεύει εικόνες από τα λιμάνια του κόσμου.  

Έτσι, από την ηλικία των 22 εργάζεται ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, κουμαντάροντας από τη γέφυρα ένα ολόκληρο πλοίο και το πλήρωμά του, άλλοτε σε μπουνάτσες και άλλοτε σε τρικυμίες.

Από εμάς, καλές θάλασσες!

Το πλήρωμα με την καπετάνισσα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More