Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Οικονομική ανάκαμψη και Brexit τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο Σούνακ

Επώδυνες αποφάσεις περιμένουν τον ίδιο και το βρετανικό λαό, αναγνωρίζει ο Ρίσι Σούνακ. Δηλώνει όμως ότι δεν θα φοβηθεί την πρόκληση που έχει αναλάβει.

Στην πρώτη ομιλία ως πρωθυπουργός δεν τήρησε την παράδοση που θέλει παρόντες τους υποστηρικτές και τα μέλη της οικογένειάς του, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

Αναφέρθηκε στα λάθη της Λιζ Τρας και στη γεμάτη σκάνδαλα θητεία του Μπόρις Τζόνσον υποσχόμενος ότι η δική του κυβέρνηση θα διέπεται από ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.

Η επίσκεψη στο Μπάκινγχαμ ήταν πρωτόγνωρη όχι μόνο για τον Σούνακ αλλά και για τον Βασιλιά Κάρολο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ορίζει πρωθυπουργό. Νωρίτερα τον βασιλιά είχε επισκεφθεί και η Λιζ Τρας, η οποία κάνοντας απολογισμό της ολιγοήμερης θητείας της, δεν αναφέρθηκε στο χάος που προκάλεσε.

Παραφράζοντας το Ρίσι σε Ρίτσι λόγω του πλούτου του, διαδηλωτές ζητούν ήδη την παραίτησή του και τη διεξαγωγή εκλογών, για να πέσουν οι Συντηρητικοί. Πόσο θα αντέξει στην εξουσία εξαρτάται και από την ικανότητά του να ενώσει το κόμμα, καθώς πολλοί Τόρις τον κατηγορούν για την εξέγερση κατά του Τζόνσον.

Κι ενώ ο Σούνακ προχωρούσε σε μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση, οι αγορές περιμένουν τις πρώτες κινήσεις του και ηγέτες από όλο τον κόσμο του εύχονται καλή επιτυχία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες του υπενθυμίζουν ότι έχει να τηρήσει και τη συμφωνία για το Brexit την οποία Τζόνσον και Τρας επιχείρησαν να τροποποιήσουν μονομερώς.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σούνακ

Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών στο καλάθι του νοικοκυριού τον τελευταίο χρόνο, ο Ρίσι Σούνακ καλείται να σχηματίσει την κυβέρνηση που θα τον στηρίξει στις προτεραιότητες του: την οικονομική σταθερότητα, τη στήριξη των πολιτών στο κόστος διαβίωσης, την ασφάλεια και την μείωση του μεταναστευτικού κύματος.

Tαυτόχρονα πρέπει να ενώσει τις φατρίες του συντηρητικού κόμματος το οποίο έχει ρίξει τα ποσοστά του στο ναδίρ της προτίμησης των πολιτών.

Πρώτα και κύρια κράτησε στο νευραλγικό υπουργείο οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλει να καθησυχάσει τις αγορές επιτρέποντας στον Χαντ να προχωρήσει με το κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα διόρθωσης του χάους που προκάλεσε η κυβέρνηση της Τρας.

Επίσης, ο Χαντ έσπευσε να υποστηρίξει τον Σουνάκ και ως πρωθυπουργός θέλει έναν σύμμαχο σε αυτόν τον κεντρικό ρόλο.

Επανέρχεται ο Ντομινίκ Ρααμπ (ένθερμος υποστηρικτής του) ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λόρδος καγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης.

Επανέφερε στο Υπουργείο Εσωτερικών την Σουέλα Μπράβερμαν η οποία είχε παραιτηθεί – σημάδι ενότητας με τους σκληρούς υπέρμαχους του Brexit που θέλουν σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

Διατήρησε τα ίδια πρόσωπα στο υπουργείο Άμυνας (Μπεν Ουάλας) και Εξωτερικών (Τζέιμς Κλέβερλι).

Σε τίτλους θα λέγαμε ότι έως τώρα η νέα κυβέρνηση δείχνει έναν πρωθυπουργό που επιλέγει «συνέχεια» στην διακυβέρνηση της χώρας, συμμάχους του και απόπειρα Ενότητας στο κόμμα.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More