Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Κορογιαννάκης για Qatar Gate: Τι αναμένεται σήμερα – Γιατί δεν προφυλακίστηκε ο πατέρας της Καϊλή

Στο ερώτημα “γιατί δεν προφυλακίστηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, αν και εντοπίστηκε με μια βαλίτσα χρήματα” απαντά ο Δικηγόρος Γιώργος Κορογιαννάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“.

Η προφυλάκιση, η προσωρινή κράτηση είναι ένα μέτρο το οποίο είναι εκ φύσεως εξαιρετικό και πρέπει να δικαιολογείται από μια σειρά από παραμέτρους που επιβάλλονται από το ποινικό δίκαιο. Διότι μέχρι την ημέρα που θα γίνει το δικαστήριο οποιοσδήποτε είναι αθώος. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν σταματά την ημέρα που κάποιος θα διαπράξει ένα έγκλημα κατά την αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά από πολύ σοβαρές κατηγορίες και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται να είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία αυτών των κατηγοριών από κάποιους άλλους. Εάν για παράδειγμα, η αστυνομία έχει παρακολουθήσει τηλεφωνική συνομιλία όπου κάποιος λέει σε έναν άλλο άνθρωπο “σε παρακαλώ έλα γρήγορα εδώ σε χρειάζομαι” και ως πατέρα πηγαίνει εκεί, παίρνει μια βαλίτσα και φεύγει, το επίπεδο της ευθύνης του ανθρώπου αυτού είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον ηθικό αυτουργό αυτής της πράξης” εξήγησε ο κ. Κορογιαννάκης.

Εγώ λέω ότι για να μην συλληφθεί κάποιος, ο οποίος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να κάνει μια παράνομη πράξη, σημαίνει ότι οι ανακριτικές αρχές εκτίμησαν ότι η συμμετοχή του στο πλέγμα των πράξεων που ερευνώνται είναι μικρή” πρόσθεσε και σημείωσε: “Ακόμα και αν ήξερε, αν αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή του είναι στιγμιαία, περιφερειακή και χωρίς γνώση του συνολικού πλέγματος των κατηγοριών, τότε δεν δικαιολογείται να προφυλαχθεί“.

Σχετικά με τη σημερινή διαδικασία, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή, ο κ. Καραγιαννάκης εξήγησε: “Το ίδιο το δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει σήμερα, μετά την πρόταση του ανακριτή και την αγόρευση του εισαγγελέα, αλλά και την αγόρευση των δικηγόρων όλων των εμπλεκομένων, οι οποίοι θα είναι και όλοι παρόντες στο δικαστικό Συμβούλιο. Έχει τη σημασία του αυτό, διότι αν υποθέσουμε ότι κάποιος από τους κατηγορουμένους στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου, αυτό είναι κάτι το οποίο τελειώνει σήμερα, διότι θα είναι και οι δύο και οι τρεις και οι τέσσερις παρόντες ταυτόχρονα. Όσοι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί την Κυριακή για το ίδιο αδίκημα θα είναι παρόντες σήμερα στο δικαστήριο. Οι δικαστές, σε αυτού του είδους το Δικαστικό Συμβούλιο, υποβάλλουν ερωτήσεις και στους ίδιους τους κατηγορούμενους. Μπορούν και να μην απαντήσουν φυσικά, αλλά είναι ένα κανονικό δικαστήριο, άρα δεν μπορεί να υπάρχουν κενά στις εξηγήσεις που δίνονται“.

Οι τυχόν περιοριστικοί όροι είναι επίσης αντικείμενο του σημερινού δικαστικού συμβουλίου. “Συνήθως ο ανακριτής προτείνει την προφυλάκιση και η υπεράσπιση προτείνει τους περιοριστικούς όρους, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν όμως τους λόγους της προφυλάκισης. Η προφυλάκιση μπορεί να αφορά και τον κίνδυνο να εμπλακούν κάποιοι κατηγορούμενοι στην απόκρυψη στοιχείων και κατά συνέπεια οι περιοριστικοί όροι πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός” κατέληξε ο κ. Κορογιαννάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More