Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Σταμάτης (Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στο Πρώτο για τους Ρομά: Προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης από το ΣΥΡΙΖΑ (audio)

Σε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης του θέματος των Ρομά, από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Yπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τη τραγική είδηση του θανάτου 16χρονου Ρομά από σφαίρα αστυνομικού στην Θεσσαλονίκη.

«Είναι κρίμα και άδικο για τους Ρομά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός ο οποίος γέμιζε πούλμαν στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, εκμεταλλευόμενος την ευαλωτότητα αυτών των ανθρώπων. Δεν υπάρχει πιο κακό πράγμα πολιτικά, από το να εκμεταλλεύεσαι ευάλωτους συμπολίτες σου εν είδει κομματικού οφέλους, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Αυτοί που εμφανίζονται τώρα ως υπερασπιστές της κοινότητας των Ρομά 3,5 χρόνια ήταν απόντες. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν απόντες είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε μέσα από την παρουσία τους στα κοινωνικά δρώμενα. Τριάμιση χρόνια είναι απόντες στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου, της διαβούλευσης και των πολιτικών προτάσεων στο θέμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας.

«Θα στηρίξουμε την οικογένεια του 16χρονου ψυχολογικά και υλικά»

Ο γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι η Πολιτεία θα παρέχει ψυχολογική και υλική στήριξη στην οικογένεια του 16χρονου. «Θα στηρίξουμε την οικογένεια με ό,τι αρμόζει στα θέματα πρόνοιας και οτιδήποτε χρειάζεται στα θέματα ενδυνάμωσης της οικογένειας, στο κομμάτι της ψυχολογικής στήριξης και βέβαια σε οτιδήποτε άλλο κριθεί ότι πρέπει», εξήγησε.

«Ο διάλογος της κυβέρνησης με τους Ρομά είναι συνεχής – Υπάρχει εθνική στρατηγική»

Ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο διάλογος με τους Ρομά είναι συνεχής. «Όλες οι πολιτικές που εδράζουν και πηγάζουν για τους Ρομά τα τελευταία τριάμισι χρόνια γίνονται σε συνεχή συνεργασία με τις κοινότητες, τους συλλόγους και τους εκπροσώπους των Ρομά. Με τη νέα εθνική στρατηγική έχουν οριστεί και συγκεκριμένες πολιτικές και σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνεχούς διαβούλευσης αυτή βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους πυλώνες που δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα πράγματα που έχει να κάνει στο κομμάτι της εκπαίδευσης, στο κομμάτι της ισότητας και της καταπολέμησης», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας – «Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βάλουμε κάτω, να ξεκινήσουμε για την ένταξη των Ρομά»

Για την ανάγκη σχεδίου κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά μίλησε, στην ίδια εκπομπή και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης. «Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βάλουμε κάτω, να δούμε, να ξεκινήσουμε για την ένταξη των Ρομά. Πρέπει να σπάσουμε τα γκέτα. Σιγά σιγά να ξεκινήσει μία ένταξη στον ιστό για κάποιους οικισμοί που είναι σε συνθήκες έξω από περιοχές των δήμων. Θα πρέπει να γίνει και μια συνάντηση με τους Δήμους. Στη συνάντηση πρέπει να συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Να κάτσουμε κάτω γιατί υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό θέμα με τους δήμους. Όταν σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ένταξη των Ρομά , η δεύτερη φάση είναι ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους τοπικούς δήμους να υλοποιήσουν τη δράση αυτή, το πρόγραμμα για την ένταξη των Ρομά ή να γίνονται κάποια έργα βελτίωσης των συνθηκών», εξήγησε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More